Служен помен погинулим борцима Гатачке бригаде у Добром пољу

У недјељу 9. јуна, служен је парастос за 17 бораца Гатачке бригаде ВРС, погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату на Калиновачко – трновском ратишту.

Помен погинулим српским јунацима из Гацка служио је парох из Трнова Његослав Јелисић, уз пригодну бесједу након парастоса.

Код породица погинулих, али и свих присутних који су се сабрали у Добром пољу, видјела се и понека суза, али прије свега и понос, што су баш на овом светом мјесту, бранећи отаџбину и сваки педаљ земље и територије, положили оно највредније, а то је живот.

Без историје не можемо ићи напријед ,јер морамо знати ко су нам били преци, сјећати се и још важније не заборавити јунаке који су живот оставили на бојном пољу.

Историјски час у Добром пољу, одржао је професор историје Милан Савић. Присутнима су се обратили и предсједник Борачке организације Алекса Слијепчевић и начелник општине Гацко Огњен Милинковић.

Савић је нагласио да је Гатачка бригада прошла 12 различитих ратишта у двадесет пет наврата, од тога највише је провела на Калиновачко-трновском ратишту, гдје је била ангажована у девет наврата у вријеме Одбрамбено-отаџбинског рата од 1992 – 1995.године.

У оквиру пројекта Култура сјећања и памћења, ученици СШЦ „Перо Слијепчевић“ из Гацка су одговарали на питање, јесмо ли ми заиста достојни добропољског крста. Са ученицима је радила и спремала их проф. Анђелина Никчевић.

Борачка организација Гацко захваљује се општини Калиновик за помоћ у организацији догађаја који је важан за нашу историју.

(Извор: ФБ страница Борачке организације Гацко)

Подијелите вијест