Škola glume: Prvi koraci ka budućem Omladinskom pozorištu u Gacku

JU „Kulturno-sportski centar“ Gacko i pozorište „Male stvari“ iz Trebinja, uz podršku Opštine Gacko, po prvi put u našem gradu organizovali su školu glume. Ovaj ciklus će trajati 10 mjeseci, a časove trenutno pohađa više od 20 starijih osnovaca i srednjoškolaca. Probe se održavaju dva puta sedmično u dogovorenim terminima i traju više od sat vremena.

Da bi sve dobilo određenu dozu kvaliteta i ozbiljnosti, sa polaznicima škole radi glumac Željko Milošević, osnivač Kulturne scene „Male stvari“ iz Trebinja, koji se glumom bavi od sedmog razreda osnovne škole i koja je od tada do danas dio njegovog života. U razgovoru sa njim, otrkiva nam da  zainteresovane i talentovane djece ima, a odmah na početku su održani i roditeljski sastanci kako bi i  roditelji bili upoznati sa dinamikom i načinom rada.

Milošević kaže da se već vidi ko ima više ili manje smisla. „Suviše je rano procjenjivati, posebno kada su u pitanju osnovci, ali se već vidi ko je u određenom dobu odrastanja slobodniji da odradi neke stvari i ko je više u stanju da svoju maštu artikuliše u neku scensku radnju. Nekoj djeci je potrebno više vremena da se otvore i oslobode na sceni”, ističe Milošević.

Na probama djeca trenutno usavršavaju takozvanu pozorišnu abecedu, prva slova pozorišnog rada i  scenskog nastupa. Krenuli su od toga kako se na scenu izlazi i kakav se odnos uspostavlja. Rade na scenskom govoru, koji, kako kaže Milošević, ima svoje specifičnosti. Vježbaju čistoću i određenu glasnoću govora, koja je drugačija od onoga što inače čujemo, a koju vježbaju kroz razne razbrajalice, brzalice i druge govorne vježbe.

„Učimo osnovne stavove na sceni i određenu scensku terminologiju. Radimo na artikulaciji tijela, na scenskom govoru i to su neke osnove. Sve ostalo će biti nadogradnja“, kaže Milošević.

„Kulturno – sportski centar“ i direktor Anđelka Boljanović, zadovoljni su načinom dosadašnjeg rada. Ističe da je ovo je godina u kojoj se na neki način eksperimentiše, i koja će pokazati određene rezultate. „Kada smo krenuli sa ovim projektom nismo znali kakav će biti odziv djece i da li će biti zainteresovanih. Ovo je tek početak začeća jednog Omladinskog pozorišta u Gacku, a u budućnosti jednog stamenog amaterskog, koje će uz razumijevanje lokalne vlasti, koju smo imali od početka, nadamo se zaživjeti u nešto ozbiljno. Naravno, sve zavisi i od glavnog faktora – koliko zainteresovanih ćemo imati u budućem vremenu“, kaže Boljanović.

Do prvog javnog nastupa, koji je planiran početkom novembra, djeca vrijedno vježbaju. Tada će publici u Gacku kroz igrokaze predstaviti sve ono što su radili u proteklom periodu.

„Ja bih volio da ovu priču zaokružimo jednom dobrom predstavom i konkursom na neki od domaćih festivala u BiH“, kaže Milošević, izražavajući želju da sa radom nastave u okviru  budućeg Omladinskog pozorišta u našem gradu.

Škola glume koju je pokrenuo KSC Gacko u saradnji sa glumcem Željkom Miloševićem, jedan je dobar početak nečeg novog i kvalitetnog na polju kulture u Gacku. Želje i ambicije organizatora bile bi ujedno i poziv svima koji u sebi gaje ovu umjetničku stranu ličnosti, da se priključe i ojačaju redove budućih glumaca, ne samo omladinskog pozorišta nego i budućeg amaterskog koji ne poznaje starosne granice, a što i jeste krajnji cilj ove priče.

Podijelite vijest