Школа глуме: Први кораци ка будућем Омладинском позоришту у Гацку

ЈУ „Културно-спортски центар“ Гацко и позориште „Мале ствари“ из Требиња, уз подршку Општине Гацко, по први пут у нашем граду организовали су школу глуме. Овај циклус ће трајати 10 мјесеци, а часове тренутно похађа више од 20 старијих основаца и средњошколаца. Пробе се одржавају два пута седмично у договореним терминима и трају више од сат времена.

Да би све добило одређену дозу квалитета и озбиљности, са полазницима школе ради глумац Жељко Милошевић, оснивач Културне сцене „Мале ствари“ из Требиња, који се глумом бави од седмог разреда основне школе и која је од тада до данас дио његовог живота. У разговору са њим, отркива нам да  заинтересоване и талентоване дјеце има, а одмах на почетку су одржани и родитељски састанци како би и  родитељи били упознати са динамиком и начином рада.

Милошевић каже да се већ види ко има више или мање смисла. „Сувише је рано процјењивати, посебно када су у питању основци, али се већ види ко је у одређеном добу одрастања слободнији да одради неке ствари и ко је више у стању да своју машту артикулише у неку сценску радњу. Некој дјеци је потребно више времена да се отворе и ослободе на сцени”, истиче Милошевић.

На пробама дјеца тренутно усавршавају такозвану позоришну абецеду, прва слова позоришног рада и  сценског наступа. Кренули су од тога како се на сцену излази и какав се однос успоставља. Раде на сценском говору, који, како каже Милошевић, има своје специфичности. Вјежбају чистоћу и одређену гласноћу говора, која је другачија од онога што иначе чујемо, а коју вјежбају кроз разне разбрајалице, брзалице и друге говорне вјежбе.

„Учимо основне ставове на сцени и одређену сценску терминологију. Радимо на артикулацији тијела, на сценском говору и то су неке основе. Све остало ће бити надоградња“, каже Милошевић.

„Културно – спортски центар“ и директор Анђелка Бољановић, задовољни су начином досадашњег рада. Истиче да је ово је година у којој се на неки начин експериментише, и која ће показати одређене резултате. „Када смо кренули са овим пројектом нисмо знали какав ће бити одзив дјеце и да ли ће бити заинтересованих. Ово је тек почетак зачећа једног Омладинског позоришта у Гацку, а у будућности једног стаменог аматерског, које ће уз разумијевање локалне власти, коју смо имали од почетка, надамо се заживјети у нешто озбиљно. Наравно, све зависи и од главног фактора – колико заинтересованих ћемо имати у будућем времену“, каже Бољановић.

До првог јавног наступа, који је планиран почетком новембра, дјеца вриједно вјежбају. Тада ће публици у Гацку кроз игроказе представити све оно што су радили у протеклом периоду.

„Ја бих волио да ову причу заокружимо једном добром представом и конкурсом на неки од домаћих фестивала у БиХ“, каже Милошевић, изражавајући жељу да са радом наставе у оквиру  будућег Омладинског позоришта у нашем граду.

Школа глуме коју је покренуо КСЦ Гацко у сарадњи са глумцем Жељком Милошевићем, један је добар почетак нечег новог и квалитетног на пољу културе у Гацку. Жеље и амбиције организатора биле би уједно и позив свима који у себи гаје ову умјетничку страну личности, да се прикључе и ојачају редове будућих глумаца, не само омладинског позоришта него и будућег аматерског који не познаје старосне границе, а што и јесте крајњи циљ ове приче.

Подијелите вијест