Savez opština i grada Hercegovine: Epidemiološka situacija složena, najavljena novčana naknada medicinarima

Sve lokalne zajednice preduzeće dodatne mjere kako bi se spriječilo širenje virusa korona, poručeno je sa današnje sjednice Opština i grada istočne Hercegovine, kojoj je prisustvovao i načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković.

On je naglasio da je epidemiološka situacija poslednjih dana najteža u Trebinju i Gacku.

„Mi smo preduzeli posebne mjere, škola je i dalje onlajn, zabranili smo javna okupljanja, radimo sve na tome da se epidemija stavi pod kontrolu. U aprilu smo testirali 132 osobe, 86 pozitivno, sinoć testirano 29, čekaju se rezultati. Trenutno je u bolnicama u Nevesinju, Trebinju i Foči smješteno 26 pacijenata iz Gacka“, rekao je Milinković.

Izvršni direktor Saveza opština i grada istočne Hercegovine, Luka Petrović, nakon sastanka sa predstavnicima opština i zdravstvenih ustanova sa područja regije, poručio da će u narednom periodu biti osposobljeni dodatni kapaciteti u svim lokalnim zajednicama na ovom području.

On je naveo da su prioriteti uređenje objekta stare nevesinjske bolnice, proširenje spratnosti Doma zdravlja u Bileći, nabavka sanitetskog vozila za Dom zdravlja u Berkovićima i konsolidacija rada Doma zdravlja u Ljubinju.

Zbog nedostatka određenih lijekova, poput antibiotika “Longacef”, grad Trebinje i naša opština u narednom periodu pronaći će način kako bi obezbijedili medikamente koji nedostaju, kako se ne bi ugrozili životi oboljelih od virusa.

Na današnjem sastanku zaključeno je da zdravstveni radnici na području istočne Hercegovine budu dodatno novčano nagrađeni za sav trud i rad koji ulažu u liječenju pacijenata, a u sufinansiranju ovih nagrada će učestvovati lokalne zajednice. Dogovorena je i nabavka brzih testova kako bi se spremno dočekala nadolazeća turistička sezona, dok će prioritet pri vakcinisanju imati i ona lica koja su angažovana u smjenama, kao i u privatnim proizvodnim pogonima.

Za vakcinaciju čeka oko 3.500 prijavljenih osoba. Petrović je istakao da među prioritetima moraju biti i vatrogasci, pripadnici službi zaštite i spasavanja, te radnici u Svislajon pogonima.

Gradonačelnik Trebinja, Mirko Ćurić, rekao je da je dogovor da se u narednom periodu donose jedinstvene mjere.

“To znači da ako zatvaramo ugostiteljske objekte u Trebinju i Gacku, da ih zatvaramo i u Bileći i Nevesinju”, pojasnio je Ćurić.

Milinković je rekao da je vakcinacija jedino rješenje da se zaustavi pandemija, te pozvao sve građane da se prijave.

Podijelite vijest