Saradnja JU „KSC“ Gacko i Udruženja „Rastimo zajedno“: na opšte dobro

JU „Kulturno-sportski centar“ Gacko već par mjeseci sarađuje sa Udruženjem roditelja i prijatelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Rastimo zajedno“ Gacko i Centrom za djecu. Radnici KSC  tri puta sedmično dolaze u Centar sa djecom i rade na razvoju njihovih fizičkih i psihičkih sposobnosti, a otpočeli su  i sa novom saradnjom, angažujući radnike KSC u likovno-kreativnim radionicama.

Stučni saradnik za likovnu i primijenjenu umjetnost u JU “KSC” Gacko, Jelena Glogovac Savić,  kaže da je ideja bila da se KSC poveže sa Udruženjem djece sa posebnim potrebama i  da im se time poveća doza kreativnosti i boravak učini ljepšim.

„Zadovoljstvo nam je da na svaki mogući način pomognemo udruženju. Nadam se da će u narednom periodu biti više ovakvih radionica i da će se iskristalisati koja djeca imaju smisla za tu tehniku, jer je poznato da djeca, iako sa posebnim potrebama, imaju osjećaj za crtanje“, ističe Jelena.

Radnici Centra kažu da je ovo veliki značaj  za djecu jer se razvija kreativnost i fina motorika, a na ovaj način oni iskazuju svoja osjećanja i skrivene talente. Ali svakako najveći značaj je da se djeca druže, i osjećaju prihvaćena i korisna i da se stvori početni stepen socijalizacije.

„Ove radionice će se obavljati kontinuitrano jer je poznato da i pored psihološko edukativnih radionica koje su potrebne ovoj populaciji za njihov razvoj ili očuvanje preostalih sposobnosti, neophodne su i kreativne radionice koje kao fizički tretmani utiču na razvoj motorike i psihičke stabilnosti djece, dodala je direktorica JU „KSC“, Anđelka Boljanović.

Radionice će se održavati  petkom, jer petkom u centru boravi najviše djece, a radiće se onoliko koliko djeca budu raspoložena. U radionicama će učestvovati i zaposleni i volonteri Udruženja, kao i radnici Centra za Socijalni rad.

Podijelite vijest