Сарадња ЈУ „КСЦ“ Гацко и Удружења „Растимо заједно“: на опште добро

ЈУ „Културно-спортски центар“ Гацко већ пар мјесеци сарађује са Удружењем родитеља и пријатеља дјеце и омладине са посебним потребама „Растимо заједно“ Гацко и Центром за дјецу. Радници КСЦ  три пута седмично долазе у Центар са дјецом и раде на развоју њихових физичких и психичких способности, а отпочели су  и са новом сарадњом, ангажујући раднике КСЦ у ликовно-креативним радионицама.

Стучни сарадник за ликовну и примијењену умјетност у ЈУ “КСЦ” Гацко, Јелена Глоговац Савић,  каже да је идеја била да се КСЦ повеже са Удружењем дјеце са посебним потребама и  да им се тиме повећа доза креативности и боравак учини љепшим.

„Задовољство нам је да на сваки могући начин помогнемо удружењу. Надам се да ће у наредном периоду бити више оваквих радионица и да ће се искристалисати која дјеца имају смисла за ту технику, јер је познато да дјеца, иако са посебним потребама, имају осјећај за цртање“, истиче Јелена.

Радници Центра кажу да је ово велики значај  за дјецу јер се развија креативност и фина моторика, а на овај начин они исказују своја осјећања и скривене таленте. Али свакако највећи значај је да се дјеца друже, и осјећају прихваћена и корисна и да се створи почетни степен социјализације.

„Ове радионице ће се обављати континуитрано јер је познато да и поред психолошко едукативних радионица које су потребне овој популацији за њихов развој или очување преосталих способности, неопходне су и креативне радионице које као физички третмани утичу на развој моторике и психичке стабилности дјеце, додала је директорица ЈУ „КСЦ“, Анђелка Бољановић.

Радионице ће се одржавати  петком, јер петком у центру борави највише дјеце, а радиће се онолико колико дјеца буду расположена. У радионицама ће учествовати и запослени и волонтери Удружења, као и радници Центра за Социјални рад.

Подијелите вијест