Sačuvajte djecu, koristite autosjedalice u vozilu

baban

Imajući u vidu da veliki broj stanovnika Republike Srpske koristi zimske, praznične dane da sa svojim porodicama ode na zimovanje ili u posjetu rodbini u zemlji i inostranstvu, Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) podsjeća vozače da djeca do 12 godina starosti moraju da se prevoze na posebnim podmetačima i u bezbjednosnim autosjedalicama koje imaju za cilj zadržavanje djeteta u vozilu bez dodatnih povreda prilikom saobraćajne nezgode.

AMS RS će od 16. do 22. januara, predviđenim planom preventivnih i obrazovnih aktivnosti u oblasti bezbjednosti drumskog saobraćaja, putem sredstava javnog informisanja uticati na savjest roditelja o važnosti upotrebe autosjedalica, što je propisano Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Novčanom kaznom od 40 maraka kazniće se vozač koji u putničkom vozilu prevozi dijete do 12 godina starosti, a koje se ne nalazi u autosjedalici ili na posebnom podmetaču. Ako je prekršajem izazvana saobraćajna nezgoda, učinilac će se kazniti novčanom kaznom od 50 do 200 maraka, a kada je učinilac prekršaja vozač motornog vozila , odrediće mu se 1 kazneni bod. (Član 238. Stav (2) ZOBS BiH).

Bezbjednosni pojasevi nisu dovoljno efikasni za lica čija je tjelesna masa ispod 35 kilograma, odnosno za djecu ispod 12 godina starosti. Zbog toga se za djecu koriste druga zaštitna sredstva. Za malu djecu to su bezbjednosne sjedalice koje se pričvršćuju za sjedište i koje moraju biti osigurane da dijete ne može iz njih ispasti. Za nešto stariju djecu to su posebni podmetači.

AMS RS sprovodi akciju u saradnji sa Ministarstvom saobraća i veza RS, te Ministarstvom unutrašnjih poslova RS.

AMS  RS

Podijelite vijest