“Rastimo zajedno” Gacko: U toku radionice o odgovornom roditeljstvu

U prostorijama Centra za djecu sa posebnim potrebama “Rastimo zajedno”, u toku su radionice sa roditeljima djece sa smetnjama u razvoju i roditeljima djece tipičnog razvoja.

Radionice se održavaju u okviru projekta “Socijalna integracija djece sa invaliditetom i promocija njihovih prava”, koju realizuje Udruženje “Tračak nade” iz Foče, a na kome je partner Udruženje “Rastimo zajedno”.

“Na radionicama se obrađuju različite teme koje pokrivaju izazove savremenog roditeljstva, značaj ranog rasta i razvoja, participacija i integracija djece sa smetnjama u razvoju, kao i kako obezbijediti optimalne uslove u kojem svako dijete može da napreduje u skladu sa sopstvenim mogućnostima i potrebama. Cilj je i istovremeno usmjeriti roditelje kako da osnaže svoje roditeljske kompetencije i djeluju u najboljem interesu djeteta. Stvaranje zdrave socijalne sredine, jednake za svako dijete. Roditelj, kao glavni i prvi učitelj svog djeteta, treba biti osnažen, odgovoran i spreman za sve zamke koje savremeno roditeljstvo zahtijeva”, rekla je Jelena Jovović, jedan od voditelja radionica gatačkog udruženja.

Grupa roditelja je upravo onolika kolika je potrebna za kvalitetan rad, kaže Jovović.

“Samim dolaskom i aktivnim učešćem, roditelji pokazuju svoju odgovornost, spremnost i želju da budu najbolji učitelji svog djeteta. Spoznajom da ne postoji savršen roditelj, niti jedinstven recept po kome bi bili dobri roditelji, oni postaju roditelji u interesu djeteta i sebe samih”, zaključuje Jovović.

Projekat traje do kraja aprila. Pored ovih, biće još radionica koje su tematski bliske, sa akcentom na detekciju ranog odstupanja u razvojnim periodima djeteta.

Podijelite vijest