“Растимо заједно” Гацко: У току радионице о одговорном родитељству

У просторијама Центра за дјецу са посебним потребама “Растимо заједно”, у току су радионице са родитељима дјеце са сметњама у развоју и родитељима дјеце типичног развоја.

Радионице се одржавају у оквиру пројекта “Социјална интеграција дјеце са инвалидитетом и промоција њихових права”, коју реализује Удружење “Трачак наде” из Фоче, а на коме је партнер Удружење “Растимо заједно”.

“На радионицама се обрађују различите теме које покривају изазове савременог родитељства, значај раног раста и развоја, партиципација и интеграција дјеце са сметњама у развоју, као и како обезбиједити оптималне услове у којем свако дијете може да напредује у складу са сопственим могућностима и потребама. Циљ је и истовремено усмјерити родитеље како да оснаже своје родитељске компетенције и дјелују у најбољем интересу дјетета. Стварање здраве социјалне средине, једнаке за свако дијете. Родитељ, као главни и први учитељ свог дјетета, треба бити оснажен, одговоран и спреман за све замке које савремено родитељство захтијева”, рекла је Јелена Јововић, један од водитеља радионица гатачког удружења.

Група родитеља је управо онолика колика је потребна за квалитетан рад, каже Јововић.

“Самим доласком и активним учешћем, родитељи показују своју одговорност, спремност и жељу да буду најбољи учитељи свог дјетета. Спознајом да не постоји савршен родитељ, нити јединствен рецепт по коме би били добри родитељи, они постају родитељи у интересу дјетета и себе самих”, закључује Јововић.

Пројекат траје до краја априла. Поред ових, биће још радионица које су тематски блиске, са акцентом на детекцију раног одступања у развојним периодима дјетета.

Подијелите вијест