Proslavljen jubilej: Otvorena Deseta likovna kolonija „Gacko – Klinje 2017“

Da dobre stvari traju i imaju podršku, dokaz je i Deseta likovna kolonija „Gacko-Klinje 2017“, koja je izložbom dosadašnjih ostvarenja, pred zaljubljenicima u likovnu umjetnost, sinoć svečano otvorena u Gacku.

Publika je imala priliku da se podsjeti radova iz 2013. godine ali i svih ostalih djela, koja su se rađala prethodnih godina na ovoj kulturno manifestaciji, po kojoj je Gacko postalo prepoznatljivo.

Kolonija je i ove godine okupila poznata imena likovne scene, koja su godinama unazad dio kolonije, a neki tek postaju po prvi put.

Na samom početku, umjetnike i goste pozdravila je direktor KSC , Anđelka Boljanović, ističući da je deset godina likovne kolonije za našu opštinu velika stvar, kako po broju umjetnika tako i po broju nastalih djela koja se nalaze u fundusu KSC, a čiji broj je dostigao čak do 300 eksponata.

U ime generalnog sponzora, Opštine Gacko, koloniju je proglasio otvorenom zamjenik načelnika opštine Gacko, Radoica Antunović.

Selektor ovogodišnje kolonije, Tanja Pikula, zahvalila se Kulturno-sportskom centru Gacko što njeguje ovu manifestaciju, čiji je prevashodan cilj druženje umjetnika i razmjena iskustava, što rezultira dobrim i kvalitetnim djelima. Predstavila je 17 umjetnika, od kojih su neki po prvi put dio ove manifestacije, dok većinu čine dobro poznata lica, poput Dragana Bartule iz Loznice, Hadži Branka Nikitovića iz Višegrada i drugih.„Svake godine se trudimo da dovedemo rezličite umjetnike, različitih likovnih poetika i tematika, kako bi na taj način obogatili fundus galerije KSC“, istakla je Pikula. 

Jelena Glogovac Savić, koja je poslednjih deset godina dio ovog kulturnog susreta, kao organizator ali i kao umjetnik, ponosna je što je godinama dio ove manifestacije. „Ponosna sam što sam slikar iz Gacka, koji živi i stvara u gradu koja ima likovnu koloniju koja traje deset godina i koja ima ovako fenomenalne slike“, rekla je Savić.

Podsjećamo, kolonija će trajati do 17. avgusta, do kada će umjetnici inspiraciju tražiti u prirodi Nacionalnog parka Sutjeska, ali i u svemu onome što izaziva pažnju i zavređuje da se nađe na platnu.

Organizator i ove kolonije je KSC Gacko, a generalni sponzor Opština Gacko. Koloniju su još pomogli i preduzeće RiTE Gacko kao i „Antikorozija“ Gacko.

Podijelite vijest