Прослављен јубилеј: Отворена Десета ликовна колонија „Гацко – Клиње 2017“

Да добре ствари трају и имају подршку, доказ је и Десета ликовна колонија „Гацко-Клиње 2017“, која је изложбом досадашњих остварења, пред заљубљеницима у ликовну умјетност, синоћ свечано отворена у Гацку.

Публика је имала прилику да се подсјети радова из 2013. године али и свих осталих дјела, која су се рађала претходних година на овој културно манифестацији, по којој је Гацко постало препознатљиво.

Колонија је и ове године окупила позната имена ликовне сцене, која су годинама уназад дио колоније, а неки тек постају по први пут.

На самом почетку, умјетнике и госте поздравила је директор КСЦ , Анђелка Бољановић, истичући да је десет година ликовне колоније за нашу општину велика ствар, како по броју умјетника тако и по броју насталих дјела која се налазе у фундусу КСЦ, а чији број је достигао чак до 300 експоната.

У име генералног спонзора, Општине Гацко, колонију је прогласио отвореном замјеник начелника општине Гацко, Радоица Антуновић.

Селектор овогодишње колоније, Тања Пикула, захвалила се Културно-спортском центру Гацко што његује ову манифестацију, чији је превасходан циљ дружење умјетника и размјена искустава, што резултира добрим и квалитетним дјелима. Представила је 17 умјетника, од којих су неки по први пут дио ове манифестације, док већину чине добро позната лица, попут Драгана Бартуле из Лознице, Хаџи Бранка Никитовића из Вишеграда и других.„Сваке године се трудимо да доведемо резличите умјетнике, различитих ликовних поетика и тематика, како би на тај начин обогатили фундус галерије КСЦ“, истакла је Пикула. 

Јелена Глоговац Савић, која је последњих десет година дио овог културног сусрета, као организатор али и као умјетник, поносна је што је годинама дио ове манифестације. „Поносна сам што сам сликар из Гацка, који живи и ствара у граду која има ликовну колонију која траје десет година и која има овако феноменалне слике“, рекла је Савић.

Подсјећамо, колонија ће трајати до 17. августа, до када ће умјетници инспирацију тражити у природи Националног парка Сутјеска, али и у свему ономе што изазива пажњу и завређује да се нађе на платну.

Организатор и ове колоније је КСЦ Гацко, а генерални спонзор Општина Гацко. Колонију су још помогли и предузеће РиТЕ Гацко као и „Антикорозија“ Гацко.

Подијелите вијест