Proslavljen 18. Svesrpski narodni sabor – Nadanići 2017

Kao i prethodnih godina, svečano je bilo i ove godine u Nadanićima kraj Gacka, na praznik Svetog Ilije, gdje je uz prisustvo sveštenstva, brojnog naroda i predstavnika privrednog i političkog života proslavljen 18. Svesrpski narodni sabor-Nadanići 2017.

Svetom liturgijom u hramu Svetog Proroka Ilije, načalstvovao je sveštenik iz Bijeljine, Siniša Šarenac uz sasluženje sveštenika Druge gatačke parohije, oca Milana Stanjevića i đakona Jakše Okiljevića.

Po završetku liturgije, vjernici su se pridružili svečanoj litiji oko hrama, nakon čega je lomljenje slavskog kolača bilo praćeno zdravicama.

Čestitajući praznik, načelnik opštine Gacko, Milan Radmilović iskazao je zadovoljstvo zbog velikog broja vjernika okupljenih u porti hrama.

„Zadovoljstvo mi je što smo i ove godine okupljeni u ovolikom broju kao i decenijama koje su prošle kad je ova crkva sazdana i gdje su dolazili naši preci. Zadovoljstvo mi je što vidim mnogo djece i omladine koji će poslije naših generacija pronijeti slavu ovog praznika, ove crkve i narodnog sabora“, rekao je Radmilović.

Poslije svečanog ručka u porti hrama upriličen je i prigodan kulturno-sportski program.
U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su KUD “Zelengora” i “Sava Vladislavić”, pjevačke grupe, kao i narodni guslari: Marko Crnogorac i mladi guslar Andrej Šojić.

Ilindanski sabor je i ovaj put okupio veliki broj domaćih takmičara, koji su se nadmetali u tradicionalnim sportskim disciplinama: skok u vis, skok u dalj, navlačenje klipa, potezanje konopa i bacanje kamena s ramena. Održano je i takmičenje u izvornom pjevanju za žene i muškarce, kao i takmičenje u sviranju dvojnica, a novčanim nagradama i diplomama nagrađeni su oni najuspješniji. U disciplini izvorno pjevanje najbolji su bili Ženska izvorna grupa “Tešan Podrugović” i Muška izvorna grupa “Sava Vladislavić” iz Gacka. Muškoj izvornoj grupi pripala je i nagrada za najbolje započinjanje pjesama, a u sviranju dvojnica najbolji je bio Dragutin Mićanović.

Program je završen odigravanjem finala turnira u malom fudbalu.

Podijelite vijest