Прослављен 18. Свесрпски народни сабор – Наданићи 2017

Као и претходних година, свечано је било и ове године у Наданићима крај Гацка, на празник Светог Илије, гдје је уз присуство свештенства, бројног народа и представника привредног и политичког живота прослављен 18. Свесрпски народни сабор-Наданићи 2017.

Светом литургијом у храму Светог Пророка Илије, началствовао је свештеник из Бијељине, Синиша Шаренац уз саслужење свештеника Друге гатачке парохије, оца Милана Стањевића и ђакона Јакше Окиљевића.

По завршетку литургије, вјерници су се придружили свечаној литији око храма, након чега је ломљење славског колача било праћено здравицама.

Честитајући празник, начелник општине Гацко, Милан Радмиловић исказао је задовољство због великог броја вјерника окупљених у порти храма.

„Задовољство ми је што смо и ове године окупљени у оволиком броју као и деценијама које су прошле кад је ова црква саздана и гдје су долазили наши преци. Задовољство ми је што видим много дјеце и омладине који ће послије наших генерација пронијети славу овог празника, ове цркве и народног сабора“, рекао је Радмиловић.

Послије свечаног ручка у порти храма уприличен је и пригодан културно-спортски програм.
У културно-умјетничком дијелу програма наступили су КУД “Зеленгора” и “Сава Владиславић”, пјевачке групе, као и народни гуслари: Марко Црногорац и млади гуслар Андреј Шојић.

Илиндански сабор је и овај пут окупио велики број домаћих такмичара, који су се надметали у традиционалним спортским дисциплинама: скок у вис, скок у даљ, навлачење клипа, потезање конопа и бацање камена с рамена. Одржано је и такмичење у изворном пјевању за жене и мушкарце, као и такмичење у свирању двојница, а новчаним наградама и дипломама награђени су они најуспјешнији. У дисциплини изворно пјевање најбољи су били Женска изворна група “Тешан Подруговић” и Мушка изворна група “Сава Владиславић” из Гацка. Мушкој изворној групи припала је и награда за најбоље започињање пјесама, а у свирању двојница најбољи је био Драгутин Мићановић.

Програм је завршен одигравањем финала турнира у малом фудбалу.

Подијелите вијест