Projekat „Ja građanin“: Mladi gimnazijalci bude ekološku svijest građana

I ove godine četvrti razredi SŠC „Pero Slijepčević“ učesnici su velikog projekta „Ja građanin“, koji svake godine okupi preko 40 000 osnovaca i srednjoškolaca širom BiH. Maturanti gatačke gimnazije na časovima predmeta Demokratija i ljudska prava, od tri ponuđene teme izabrali su po njima najzahtjevniju, pod nazivom „Zagađenje grada – urbano područje opštine Gacko“. Sa izabranom temom pobijedili su na školskom takmičenju koje se održalo u martu i tako se plasirali na regionalno takmičenje koje će se održati 02. aprila u Trebinju.

„U sklopu projekta mi smo se bavili problemom zagađenja u našem gradu. Kao jedan od najvećih zagađivača naveli smo preduzeće RiTE Gacko, ali svakako neizostavni zagađivači smo i mi sami – građani, koji bacamo smeće i nepažnjom zagađujemo grad. Ovim projektom želimo da to promijenimo“, navode učesnici projekta.

Učenici su detaljno kroz projekat razradili plan akcije rješenja problema. Obraćali su se relevantnim institucijama i organizaciama u našem gradu, koji su im davali smjernice za dalji tok razrade projekta. Organizovali su akciju čišćenja školskog dvorišta zajedno sa ostalim učenicima, a kako su nam i sami rekli, takvu istu akciju kojoj će se priključiti i građani, planiraju organizovati opet uskoro. Da je njihov problem opravdan, potvrdila je i anketa koju je podržalo 70% ispitanih građana.

Kao potencijalna rješenja problema zagađenja, učenici vide u buđenju svjesti kod građana, podsticanje na akciju kolektivnog čišćenja grada i zelenog pojasa. Takođe, ovim projektom srednjoškolci pozivaju građane da im se u narednom periodu pridruže akcijama čišćenja, za ljepši i zdraviji grad.

„Probudimo se, učinimo dobro djelo za svoj grad“ – poručuju srednjoškolci.

Podijelite vijest