Prijavite vašu poslovnu ideju: Potpisan ugovor o partnerstvu sa fondacijom IMPAKT

Opština Gacko jedna je od 60 opština i gradova u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, koja je postala dio projekta Fondacije IMPAKT (Inkubator poslovnih ideja), koji se odnosi na realizaciju programa podrške preduzetništvu. Tim povodom, načelnik opštine Gacko dr Ognjen Milinković, protekle sedmice potpisao je ugovor o partnerstvu sa ovom fondacijom. Vrijednost projekta je 40 hiljada maraka, a prijaviti se mogu svi zainteresovani preduzetnici kao i oni sa novim poslovnim idejama.

Smanjenje nezaposlenosti stvaranjem novih radnih mjesta kroz realni sektor, osnovni je cilj projekta, poručuje Milinković.

„Jedna smo od opština koja je postala dio ovoga projekta. Iznos sredstava koje će dobiti krajnji korisnici u našoj opštini je 25.000 KM, a ta sredstva će biti usmjerena na zapošljavanje i samozapošljavanje naših ljudi. Na tom planu, Opština Gacko i IMPAKT fond  će raspisati javni poziv za krajnje korisnike, koji će aplicirati sa svojim poslovnim ideja. Opština Gacko će finansijski  obezbijediti  mentorsku podršku za izradu poslovnih planova, od kojih će pet najboljih biti nagrađeni sa po 5.000 KM“, kaže načelnik Milinković.

Aplicirati mogu već postojeći preduzetnici ili ljudi sa novim poslovnim idejama. Takođe, korisnici ovih sredstava biće u obavezi da registruju svoju djelatnost, ili da prošire postojeću,  uz zapošljavanje novih radnika.

Akcioni plan ovog projekta uslovljen je epidemiološkom situacijom u našoj opštini, a početak njegove realizacije očekuje se u drugoj polovini godine.

„Smatramo da je ovo samo početak niza uspješnih projekata kojima namjeravamo da oživimo privredne potencijale naše opštine. Takođe, ovim potvrđujemo trajnu opredijeljenost Opštinske uprave za ulaganja u realni sektor, kroz  koji ćemo zaposliti naše ljude i dati im šansu da žive od svog rada i da opstanu na ovom prostoru. Zainteresovanih već ima, i to je ono što nas hrabri. Svi imaju jednake šanse i nadamo se da će ovo biti jedan uspješan projekat“, zaključio je Milinković.

Podsjećamo, Fondacija IMPAKT (Inkubator poslovnih ideja), koju podržava Vlada Švajcarske, u februaru je objavila Javni poziv za realizaciju programa podrške preduzetništvu na teritoriji BiH za 2021. godinu . Na ovaj javni poziv prijavilo se preko 60 opština iz čitave BiH, među kojima je i opština Gacko.

Podijelite vijest