Predstavljena “Srpska priča” Aleksandra M. Miloševića

U sali Parohijskog doma u Gacku, u petak 22. marta, predstavljena je knjiga SRPSKA PRIČA – Sjećanja iz rata i revolucije 1941–1945. Aleksandra M. Miloševića, koju je priredio istoričar, Nemanja Dević. Pored Devića, o knjizi su govorili i istoričari, profesor Predrag Ostojić i Milan Nikčević.

Istraživanjima Drugog svjetskog rata i građanskog rata u Srbiji i Jugoslaviji, Dević se bavi još od srednjoškolskih dana. To je u početku bio njegov hobi, zatim je postao i profesija, a sad je već, kao je rekao, čak i neka vrsta poroka. Spada u one istoričare koji smatraju da se o građanskom ratu ima još dosta toga reći, i da je pred istoričarima još mnogo građe koju treba istražiti.

Dević kaže da u suštini kad zalazimo u detalje, shvatimo koliko toga malo ili nedovoljno znamo. Posebno, kako ističe, malo toga znamo o poraženima u građanskom ratu.

“Naše istorijsko znanje, odnosno mitovi koje u sebi nosimo ne odgovaraju istorijskim činjenicama. Čini mi se da te istorijske činjenice nisu do sada na valjan način obrađene, valorizovane i predstavljene javnosti. Na čitavoj novoj generaciji istoričara je da preispituju dogme, da tragaju za novim izvorima i da postavljaju nove poglede. To nipošto nije revizija istorije već prirodno kretanje jedne nauke. Istorija je društvena nauka, iako mnogi misle da to ona nije, koja mora da počiva na utvrđenim činjenicama i metodologiji. Ta metodologija mnogo puta nije ispoštovana, te činjenice su mnogo puta skrivane, zatamnjene. Istina je bila potisnuta i stavljena u službu vladajuće ideologije koja je trajala decenijama. Iz tog razloga, smatram da je važno ponovo se vratiti na pojedine polazišne tačke, istražiti ih i dati ih u svoj njihovoj složenosti”, rekao je Dević.

U čitavom tom kontekstu, dodaje Dević, je i traganje za biografijom i objavljivanjem memoara majora Aleksandra Miloševića koji jeste nešto novo pogotovo u memoaristici, ali i u pogledu na Drugi svjetski rat i građanski rat u Jugoslaviji.

“Mnogo je dobrih knjiga, pa čak i zaokruženih tema u monografskim publikacijama objavljeno o Drugom svjetskom ratu. Aleksandar Milošević je tek jedan od dijelova tog složenog mozaika, ali on nesumnjivo doprinosi da se sagledaju neke zatamnjene strane naše istorije, pogotovo one koje se tiču Kraljeve vojske koja je poražena u građanskom ratu i njenih poslednjih epizoda vojevanja u Bosni, tzv. “bosanske golgote” tokom 1944 i 1945. godine. To je najveći doprinos ove knjige, jer je to svjedočanstvo iz prve ruke jednog čovjeka koji je pisao bez mržnje i pristrasnosti”, zaključuje Dević.

Major Aleksandar Milošević je emigrirao iz Srbije 1946. godine, prvo u Grčku, a zatim preko zemalja zapadne Evrope u Kanadu, gdje je preminuo 2009. u 99. godini. Sahranjen je u rodnom selu Saranovu u Šumadiji 19. novembra 2009. godine, istog dana kada i blaženopočivši patrijarh srpski Pavle.

Organizatori promocije bili su Opština Gacko i Crkvena opština Gacko.

Podijelite vijest