Predstavljena knjiga „Srpski jezik između nauke i politike“

U organizaciji SPKD „Prosvjeta“ Gacko u Parohijskom domu u Gacku sinoć je predstavljena knjiga „Srpski jezik između nauke i politike“ prof. dr Miloša Kovačevića.

O knjizi profesora Kovačevića govorili su prof. dr Milanka Babić sa fakulteta u Istočnom Sarajevu i dr Mihailo Šćepanović, sa Filološkog fakulteta u Beogradu.

„Kovačević nam donosi još jednu u nizi knjiga koje predstavljaju borbu za očuvanje statusa srpskog jezika i njegovog pisma. Posebnim poglavljem se osvrće na probleme srpskog jezika pod bosanskim imenom. Profesor Kovačević osvjetljava to stanje na onom, Kočićevskom vapaju, koji je iz tog vremena proizišao. Te Kočićeve riječi moraju biti u svijesti svih nosilaca srpske jezičke politike, jer jezička politika mora uzeti u obzir katastrofalno sakaćenje srpskog jezika pod sveukupnim engleskim jezičkim uticajem uz sve ostale, a odbranu od tih pogubnih uticaja shvatiti kao imperativ“, rekao je Šćepanović.

Knjiga je sastavljena od četiri poglavlja i čini je šesnaest radova. Ovom knjigom ukazuje se način na koji autor posmatra identitetska pitanja srpskog jezika, a onda kada to pokaže kao neku vrstu istorije pitanja, on prelazi na aktuelne probleme srpskog jezika, odnosno na njegovo stanje u kome se danas nalazi, čak krivicom i onih koji su dužni da ga čuvaju.

Objašnjavajući i braneći srpski jezik, autor na vrlo vješt način upliće istorijske, sociološke i lingvističe činjenice povezujući ih u jednu cjelinu kojom objašnjava jezičko pitanje.

“Vrijednost ove knjige nesumnjivo je u tome što argumentovano na osnovu istorijskih izvora i nepobitnih lingvističkih činjenica hrvatskom, bosanskom i crnogorskom jeziku sasijeca izmišljeno dijahronijsko stablo na jezičko politički panj. Kovačević u ovoj knjizi evidentira skoro sve probleme koji prate socio-politički i socio-lingvistički status srpskog jezika, a koji su uslovljeni društvenim kretanjima i srpskom društveno-političkom nebrigom ili nedovoljnom brigom o jeziku”, objasnila je prof. dr Milanka Babić.

Knjiga „Srpski jezik između nauke i politike“ predstavlja svojevrstan vapaj za odbranu srpskog jezika i ćirilice, a samim tim i srpskih nacionalnih interesa. Ne nudi nam samo opis jučerašnjih i današnjih problema srpskog jezika, nego najčešće nudi i rješenja kako se ti problemi mogu izbjeći.

„Ako nema ćirilice, nema ni srpskog jezika, a ako nema srpskog jezika nema ni srpskog naroda. Borba za jezik jeste borba za opstanak. Kamen temeljac srpskog naroda jeste pismo, a ukoliko ne sačuvamo ćirilicu, zajedno sa njom idu i druge identiteske osobine“, istakao je Kovačević.

Profesor Kovačević predstavlja sam vrh srpske lingvistike danas, a u njoj je prisutan oko 30 godina. Predaje na Filološkom fakultetu u Beogradu, Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu i Filološkom-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu. Do sada je objavio 26 knjiga i 16 udžbenika srpskog jezika za osnovnu i srednju školu.

Podijelite vijest