Predstavljen program mentalne aritmetike SuanPan

 Juče je u maloj sali Opštine Gacko predstavljen program mentalne aritmetike SuanPan.

“Mentalna aritmetika je vid izvođenja osnovnih matematičkih operacija isključivo mentalnim putem. Metod, koji se zove Suan Pan, a koji se primjenjuje na djecu od pet do 14 godina, se uči pomoću drevne kineske računaljke abakusa, u drugoj fazi se prelazi na nacrtanu računaljku, a treća faza učenja podrazumijeva vizueliozovanje računaljke u glavi”, objasnila je gđa Miljana Miskin.

Kurs traje osam mjeseci, a cilj je, osim mogućnosti izvođenja matematičkih operacija velikom brzinom, ovladavanje vještinom koja kod djece povećava nivo pažnje, poboljšava koncentraciju i memoriju, kreativnost, razvija matematičke i logičke sposobnosti. Djeca, tokom obuke, postanu sposobna da potpuno vizuelizuju računaljku.

Reč je o tradicionalnoj, potuno prirodnoj vještini koja se njeguje u nekim istočnjačkim zemljama – Kini, Japanu, Maleziji, Singapuru, gde je i dio formalnog osnovnog obrazovanja. Pogodna je za djecu, dok odrasli koji nisu prošli ovaj program do svoje 14. godine nemaju sposobnost da vizuelizuju, niti da očitavaju rezultat na ovaj način.

Pri procesu učenja Suan Pan metode na računaljci, koriste se obje ruke. Time se sprovode taktilni nadražaji do obje hemisfere u mozgu i na taj način se angažuje pun potencijal mozga. Dakle, ova vještina može da utiče na inteligenciju, samim tim što jača sinapse, tj. veze između lijeve i desne hemisfere mozga.

Osnovni kurs, koji traje osam mjeseci, podrazumijeva učenje sabiranja i oduzimanja na ovaj način, a napredni kurs, koji traje isto toliko, uči množenje i dijeljenje. Dalja nadogradnja ne postoji, ali su postignuti rezultati dovoljni: odlična moć koncentracije, mogućnost odvojene pažnje, odnosno obavljanja više stvari istovremeno. Sve te vjštine djeca ovom metodom stiču za cijeli zivot bez potrebe obnavljanja i često ih porede sa vještinom plivanja koja se ne može zaboraviti.

Prezentacija je završena porukom “Um caruje”. Svako dijete posjeduje potencijale, ali ih na pravi način treba iskoristiti i usmjeriti u korist djeteta, a Suan Pan je jedan od metoda koji to uspijevaju.

Program bi u našem gradu trebao početi u septembru 2015. godine

Upis je u toku i traje do 15. juna 2015. godine

Zainteresovani se mogu na brojeve telefona:

065 322 340 i 065 790 626;

Podijelite vijest