Представљен програм менталне аритметике СуанПан

 Јуче је у малој сали Општине Гацко представљен програм менталне аритметике СуанПан.

“Ментална аритметика је вид извођења основних математичких операција искључиво менталним путем. Метод, који се зове Суан Пан, а који се примјењује на дјецу од пет до 14 година, се учи помоћу древне кинеске рачунаљке абакуса, у другој фази се прелази на нацртану рачунаљку, а трећа фаза учења подразумијева визуелиозовање рачунаљке у глави”, објаснила је гђа Миљана Мискин.

Курс траје осам мјесеци, а циљ је, осим могућности извођења математичких операција великом брзином, овладавање вјештином која код дјеце повећава ниво пажње, побољшава концентрацију и меморију, креативност, развија математичке и логичке способности. Дјеца, током обуке, постану способна да потпуно визуелизују рачунаљку.

Реч је о традиционалној, потуно природној вјештини која се његује у неким источњачким земљама – Кини, Јапану, Малезији, Сингапуру, где је и дио формалног основног образовања. Погодна је за дјецу, док одрасли који нису прошли овај програм до своје 14. године немају способност да визуелизују, нити да очитавају резултат на овај начин.

При процесу учења Суан Пан методе на рачунаљци, користе се обје руке. Тиме се спроводе тактилни надражаји до обје хемисфере у мозгу и на тај начин се ангажује пун потенцијал мозга. Дакле, ова вјештина може да утиче на интелигенцију, самим тим што јача синапсе, тј. везе између лијеве и десне хемисфере мозга.

Основни курс, који траје осам мјесеци, подразумијева учење сабирања и одузимања на овај начин, а напредни курс, који траје исто толико, учи множење и дијељење. Даља надоградња не постоји, али су постигнути резултати довољни: одлична моћ концентрације, могућност одвојене пажње, односно обављања више ствари истовремено. Све те вјштине дјеца овом методом стичу за цијели зивот без потребе обнављања и често их пореде са вјештином пливања која се не може заборавити.

Презентација је завршена поруком “Ум царује”. Свако дијете посједује потенцијале, али их на прави начин треба искористити и усмјерити у корист дјетета, а Суан Пан је један од метода који то успијевају.

Програм би у нашем граду требао почети у септембру 2015. године

Упис је у току и траје до 15. јуна 2015. године

Заинтересовани се могу на бројеве телефона:

065 322 340 и 065 790 626;

Подијелите вијест