Predstavljen novi Pravilnik o novčanim podsticajima za razvoj poljoprivrede i sela

Predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, danas su u sali skupštine opštine Gacko prezentovali novi Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u 2017. godini. I ovaj put, veliki broj poljoprivrednih proizvođača sa područja naše opštine prisustvovao je prezentaciji aktuelnog Pravilnika, kako bi se upoznali sa mogućim izmjenama.

Kako je objašnjeno na samom početku, pravilnik je sličan prošlogodišnjem, s tim da je najviše sredstava predviđeno za ključne poljoprivredne proizvodnje, mlijeko i pšenicu. „Budžet je ostao na prošlogodišnjem nivou od 60 miliona maraka i ono što je interesantvo za Opštinu Gacko je da nije bilo većih promjena izuzev kod junica, gdje je prošle godine bila potrebna samo jedna junica, a ove godine dvije. Sistem krava-tele je ostao isti. Potrebno je pet uslovnih grla, 100 ovaca ili 50 ovaca plemenitih rasa i 50 koza. Kad je u pitanju mlijeko ove godine imamo jednu klasu“, rekao je rukovodilac Područne jedinice Trebinje, Borislav Milivojević.

Podrška mehanizaciji i izgradnji objekata ove godine je izostala, jer su sva sredstva usmjerena na tekuću proizvodnju, a sva kapitalna sredstva su prebačena za narednu godinu.

Kada je u pitanju regresirano dizel gorivo, predstavnici ministarstva su objasnili da će biti operativno početkom sledeće sedmice. „Ostaje 60 feninga po litru. Poljoprivredni proizvođači imaju pravo na 100 litara po hektaru, a ukoliko se usvoji izmjena zakona o akcizama i doći će do povećenja od 15 feninga“ dodao je Milojević.

Količina regresiranog goriva se obračunava na osnovu površina koje su upisane u registar kao način korištenja. U vezi sa tim, iz Ministarstva pozivaju poljoprivredne proizvođače da do 15. maja izvrše ažuriranje podataka u APIFU, i unesu svoje zemljište u način korištenja poljoprivrednog zemljišta.

 

Podijelite vijest