Представљен нови Правилник о новчаним подстицајима за развој пољопривреде и села

Представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, данас су у сали скупштине општине Гацко презентовали нови Правилник о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села у 2017. години. И овај пут, велики број пољопривредних произвођача са подручја наше општине присуствовао је презентацији актуелног Правилника, како би се упознали са могућим измјенама.

Како је објашњено на самом почетку, правилник је сличан прошлогодишњем, с тим да је највише средстава предвиђено за кључне пољопривредне производње, млијеко и пшеницу. „Буџет је остао на прошлогодишњем нивоу од 60 милиона марака и оно што је интересантво за Општину Гацко је да није било већих промјена изузев код јуница, гдје је прошле године била потребна само једна јуница, а ове године двије. Систем крава-теле је остао исти. Потребно је пет условних грла, 100 оваца или 50 оваца племенитих раса и 50 коза. Кад је у питању млијеко ове године имамо једну класу“, рекао је руководилац Подручне јединице Требиње, Борислав Миливојевић.

Подршка механизацији и изградњи објеката ове године је изостала, јер су сва средства усмјерена на текућу производњу, а сва капитална средства су пребачена за наредну годину.

Када је у питању регресирано дизел гориво, представници министарства су објаснили да ће бити оперативно почетком следеће седмице. „Остаје 60 фенинга по литру. Пољопривредни произвођачи имају право на 100 литара по хектару, а уколико се усвоји измјена закона о акцизама и доћи ће до повећења од 15 фенинга“ додао је Милојевић.

Количина регресираног горива се обрачунава на основу површина које су уписане у регистар као начин кориштења. У вези са тим, из Министарства позивају пољопривредне произвођаче да до 15. маја изврше ажурирање података у АПИФУ, и унесу своје земљиште у начин кориштења пољопривредног земљишта.

 

Подијелите вијест