Položen kamen temeljac za hram Svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca u Medanićima

Blagoslovom Preosveštenog Episkopa Zahumsko-hercegovačkog i Primorskog, gospodina Grigorija (Durića), u selu Medanići kod Gacka, u izgradnji je hram posvećen Svetom Petru Cetinjskom Čudotvorcu, Mitropolitu i Gospodaru Crne Gore i Brda. To će biti prvi hram posvećen ovom velikom Svetitelju Božijem na području Eparhije Hercegovačke, čija je izgradnja  naišla na opšte odobravanje i jednodušnu podršku žitelja ovoga kraja.

Mještani Medanića su ideju o izgradnji hrama iznjedrili kao najadekvatniji vid zahvalnosti prema svojim čestitim precima i Bogu živome koji ih je sačuvao da pored silnih iskušenja proteklih perioda opstanu i ostanu postojani u ovom hercegovačkom krajoliku.

Na svečanost polaganja kamena temeljca odazvali su se svi stanovnici ovoga sela, a sama svečanost odisala je radošću i svojevrsnim ponosom koji se mogao osjetiti u susretu sa domaćinima. Na srdačan poziv Medanićana, odazvali su se brojni gosti koji obavljaju značajne funkcije u gatačkoj opštini. Naročitu blagodarnost za posjetu i odziv na svečanost, Medanićani su izrazili načelniku opštine Gacko, Milanu Radmiloviću i gospodinu Milinku Milidragu, generalnom direktoru Rudnika i termoelektrane Gacko.

Svečani obred polaganja kamena temeljca bio je planiran za sredinu maja ove godine, međutim zbog solidarnosti prema stanovništvu ugroženom poplavama, sami čin i gozba odgođeni su za nedjelju, 1. jun 2014. godine, stoga su radovi u poodmakloj fazi. Samim obredom su činodejstvovali Iguman Svetosavskog manastira u Goliji, Arhimandrit Danilo (Trpčevski), paroh Druge nevesinjske parohije, jerej Nemanja Luketa, paroh medanićki (Druge gatačke parohije) jerej Danilo Dangubić uz sasluženje đakona Jakše Okiljevića i molitveno učešće prisutnih.

Domaćini su se svesrdno potrudili i sa očiglednom ljubavlju pripremili trpezu ljubavi za sve prisutne.

Podijelite vijest