Положен камен темељац за храм Светог Петра Цетињског Чудотворца у Меданићима

Благословом Преосвештеног Епископа Захумско-херцеговачког и Приморског, господина Григорија (Дурића), у селу Меданићи код Гацка, у изградњи је храм посвећен Светом Петру Цетињском Чудотворцу, Митрополиту и Господару Црне Горе и Брда. То ће бити први храм посвећен овом великом Светитељу Божијем на подручју Епархије Херцеговачке, чија је изградња  наишла на опште одобравање и једнодушну подршку житеља овога краја.

Мјештани Меданића су идеју о изградњи храма изњедрили као најадекватнији вид захвалности према својим честитим прецима и Богу живоме који их је сачувао да поред силних искушења протеклих периода опстану и остану постојани у овом херцеговачком крајолику.

На свечаност полагања камена темељца одазвали су се сви становници овога села, а сама свечаност одисала је радошћу и својеврсним поносом који се могао осјетити у сусрету са домаћинима. На срдачан позив Меданићана, одазвали су се бројни гости који обављају значајне функције у гатачкој општини. Нарочиту благодарност за посјету и одзив на свечаност, Меданићани су изразили начелнику општине Гацко, Милану Радмиловићу и господину Милинку Милидрагу, генералном директору Рудника и термоелектране Гацко.

Свечани обред полагања камена темељца био је планиран за средину маја ове године, међутим због солидарности према становништву угроженом поплавама, сами чин и гозба одгођени су за недјељу, 1. јун 2014. године, стога су радови у поодмаклој фази. Самим обредом су чинодејствовали Игуман Светосавског манастира у Голији, Архимандрит Данило (Трпчевски), парох Друге невесињске парохије, јереј Немања Лукета, парох меданићки (Друге гатачке парохије) јереј Данило Дангубић уз саслужење ђакона Јакше Окиљевића и молитвено учешће присутних.

Домаћини су се свесрдно потрудили и са очигледном љубављу припремили трпезу љубави за све присутне.

Подијелите вијест