Почиње нова школска година за 709 основаца – Без свечаног пријема првачића

У сриједу 1. септембра, школско звоно огласиће почетак нове школске године за укупно 709 основаца централне и подручних школа у нашој општини. Часови ће трајати 45 минута, али без кабинетског начина извођења наставе, потврдио нам је директор Основне школе „Свети Сава“, Никола Милинковић.

Настава за прву смјену почиње у 08.15, за другу 13.25 часова.

„Укупно ће ове школске године у свим основним школама на територији општине Гацко бити 709 ученика, што је 16 ученика мање него што је било прошле године. Од тога броја, 562 ученика су у централној школи, распоређених у 26 одељења, једно одељење мање него што је то било прошле године. Када су у питању подручне школе, у Автовцу имамо 116 ученика распоређених у девет одељења. У Дулићима и Фојници су по два ученика, Добрељима четири ученика. У Надинићима имамо 14 ученика распоређених у двије комбинације и Брљеву девет ученика, такође распоређених у двије комбинације. Изашла су три девета разреда, а уписана су два разреда првачића. Једина разлика у организацији наставе на период прије Короне је тај да нема кабинетске наставе. Једино ће се такав вид наставе изводити за часове информатике. Часови ће трајати 45 минута, мали одмори пет, велики 15 минута“, рекао је Милинковић.

Институт за јавно здравство наложио је одређене мјере којих ће се придржавати у овој васпитно образовној установи. Како је истакао Милинковић, у том смислу одговорност је подијељена између родитеља, ученика и наставника. Такође, како је рекао, ученици нису обавезни носити маске током часова.

„Обавеза родитеља је да воде рачуна о својој дјеци, а то би значило да дјецу са симптомима вируса Корона не шаљу у школу. Обавеза ученика је да имају одговарајуће маске које је одредио Институт. Маске није неопходно носити за вријеме наставе, односно за вријеме часова, али од улазних врата до учионица неопходно је да ученици имају маске. За све запослене у школи, како наставно тако и ваннаставно особље, обавезне су одговарајуће маске. Ни у каквом случају не долазе у обзир пластични визири, искључиво само оне које су прописане од стране Института“, додао је он.

Сви материјално технички услови су испуњени за извођење наставе за основце. Како смо сазнали од директора, све школе (централна и подручне), детаљно су очишћене и дезинфиковане, а неке су и окречене. У централној школи у Гацку окречене су све учионице, а радови на утопљавању зграде школе, о којима смо раније писали, и даље су у току и неће сметати редовном извођењу наставе.

И ове године као и претходних реализоваће се продужени боравак, гдје ученици од првог до трећег разреда могу да бораве од 6.30 до 15.30 часова, у зависности од потреба родитеља.

Постоје извјесни проблеми са испоруком бесплатних уџбеника који следују основце од првог до четвртог разреда. Уџбеници су обезбијеђени за први и други разред, док се за трећи и четврти још увијек чека. Међутим, према информацијама које су стигле из Завода за уџбенике, и то ће бити ријешено до краја седмице.

„Имамо проблема са испоруком, али то није до нас. Очекујемо да ће сви уџбеници, како нам је речено, бити испоручени до краја седмице. Видјећемо да ли ће то тако и бити“, казао је директор Основне школе „Свети Сава“.

Ове године без свечаног пријема ђака првака

Сходно епидемиолошкој ситуацији, традиционални свечани пријем за 67 уписаних ђака првака ове године ће изостати, одлука је која је донесена на нивоу школе. На тај начин ће се избјећи гужва, а првог дана најмлађи школарци ће своје другаре и учитеље упознати у учионицама.

Првог дана школе, ученицима првих разреда биће подијељени уџбеници али и поклони које је обезбиједила Општина Гацко и Синдикат предузећа „Рудник и Термоелектрана“.