Počeli “Dani dokumentarnog stvaralaštva Gacko 2019“

Sinoć su u Domu kulture u Gacku otvoreni „Dani dokumentarnog stvaralaštva Gacko 2019“. Ovu manifestaciju koja se prvi put organizuje u našoj opštini, otvorio je zamjenik načelnika Opštine Gacko, Radoica Antunović.

„Zadovoljstvo mi je da smo večeras ovdje i čestitke Kulturno – sportskom centru na još jednoj manifestaciji koju su priuštili svim građanima Gacka. Treba pohvaliti njihov rad. Večeras i sutra veče ćemo prisustvovati dokumentarnim filmovima o našim srpskim, kulturnim stvaraocima, što je svakako dobra prilika da upotpunimo svoje znanje iz ove oblasti“, istakao je Antunović.

Autor značajnih video zapisa je Zoran Rajić, diplomiran pravnik i novinar, nekadašnji urednik JP Vrnjačke novine, RTV Vrnjačka Banja i dopisnik Večernjih novosti i politike.

„Stvaralaštvo autora o kojima govore dokumentarni video prikazi u okviru manifestacije „Dani dokumentarnog stvaralaštva Gacko 2019“ je svojevrsno i autentično svjedočanstvo o vječitoj igri između prolaznosti i trajnosti, ali i o njihovom istovremenom sukobu i jedinstvu postojanja na ovim prostorima u vremenu i tački dodira vijekova, sa jedne strane tradicionalnog i institucionalnog, a sa druge modernog, pa samim tim i avangardnog. Dokumenti koje ćete vidjeti stvarani su u trenucima inspiracije, ali i stalnom nastojanju da prvo treba biti strog prema sebi samom, pa zatim racionalan prema drugima“, rekao je autor Rajić.

Direktoru JU “Kulturno – sportski centar” Gacko, Anđelki Boljanović, Rajić je uručio poklon knjiga Narodne biblioteke dr Dušan Radić, za biblioteku ove ustanove koja je i organizator ove dvodnevne manifestacije.

Publika je sinoć imala priliku da pogleda zapise o Radoslavu Bratiću, Branku Miljušu i Jovanu Raduloviću, dok će večeras biti prikazani filmovi o Momu Kaporu, Bošku Karanoviću i Dušku Trifunoviću. Video prikazi o Vojislavu Lubardi i Batu Čengiću biće predstavljeni publici u decembru mjesecu, o čemu će organizatori sve zainteresovane obavijestiti putem lokalnih medija.

Podijelite vijest