Почели “Дани документарног стваралаштва Гацко 2019“

Синоћ су у Дому културе у Гацку отворени „Дани документарног стваралаштва Гацко 2019“. Ову манифестацију која се први пут организује у нашој општини, отворио је замјеник начелника Општине Гацко, Радоица Антуновић.

„Задовољство ми је да смо вечерас овдје и честитке Културно – спортском центру на још једној манифестацији коју су приуштили свим грађанима Гацка. Треба похвалити њихов рад. Вечерас и сутра вече ћемо присуствовати документарним филмовима о нашим српским, културним ствараоцима, што је свакако добра прилика да употпунимо своје знање из ове области“, истакао је Антуновић.

Aутор значајних видео записа је Зоран Рајић, дипломиран правник и новинар, некадашњи уредник ЈП Врњачке новине, РТВ Врњачка Бања и дописник Вечерњих новости и политике.

„Стваралаштво аутора о којима говоре документарни видео прикази у оквиру манифестације „Дани документарног стваралаштва Гацко 2019“ је својеврсно и аутентично свједочанство о вјечитој игри између пролазности и трајности, али и о њиховом истовременом сукобу и јединству постојања на овим просторима у времену и тачки додира вијекова, са једне стране традиционалног и институционалног, а са друге модерног, па самим тим и авангардног. Документи које ћете видјети стварани су у тренуцима инспирације, али и сталном настојању да прво треба бити строг према себи самом, па затим рационалан према другима“, рекао је аутор Рајић.

Директору ЈУ “Културно – спортски центар” Гацко, Анђелки Бољановић, Рајић је уручио поклон књига Народне библиотеке др Душан Радић, за библиотеку ове установе која је и организатор ове дводневне манифестације.

Публика је синоћ имала прилику да погледа записе о Радославу Братићу, Бранку Миљушу и Јовану Радуловићу, док ће вечерас бити приказани филмови о Мому Капору, Бошку Карановићу и Душку Трифуновићу. Видео прикази о Војиславу Лубарди и Бату Ченгићу биће представљени публици у децембру мјесецу, о чему ће организатори све заинтересоване обавијестити путем локалних медија.

Подијелите вијест