Počela Foto radionica u Gacku

Za sve ljubitelje fotografije, manifestacija „Kulturno – sportsko ljeto opštine Gacko 2021“ omogućila je održavanje Foto radionice, koja je protekle subote u Domu kulture okupila zainteresovane za ovu vrstu umjetnosti.

Predavači, Jovan Vidaković i Igor Dutina kroz teorijski a potom i praktični dio, ljubiteljima fotografije pokušaće prenijeti što više znanja tokom radionice koja će trajati dva dana.

Od korištenja i podešavanja fotoaparata, te osnova kadriranja, samo su neke od pojedinosti koje su polaznici mogli da nauče tokom tročasovnog predavanja.

„Polaznici su sjajni, zato što uspijevamo da ostvarimo interakciju, da razgovaramo i dobijemo pitanja, što je nekada jako teško. Bazirali smo se na funkcionalno znanje fotografije, jer je ograničeno vrijeme brojem časova koje uopšte možemo da održimo, pa ćemo to u nekoj formi radionice da iznesemo do kraja, sa nekim praktičnim vježbama“, rekao je Igor Dutina.

Nije svako ko se bavi fotografijom fotograf, rekao je Vidaković. Ali, greške se prave i one su oprostive, dodao je Dutina, jer kako su priznali, i sami iz njih naučimo nešto novo.

„I mi jako puno griješimo, ali i iz tih grešaka naučimo nešto novo, a ja vjerujem da se i u ovako kratkom vremenu može dosta toga naučiti. Motivacija postoji i to nam je drago, tako da mislim da će biti i zabavno i korisno u smislu da će se malo lakše usvojiti elementarna tehnika fotografisanja i da će fotografije biti malo bolje nego što su bile juče“, rekao je Dutina.

Ovo je bila prilika za mladog Vuka Đuričića da dopuni svoje znanje o fotografiji kojom se bavi već dvije godine.

„Većinom sam se kod kuće informisao, a danas sam naučio neke stvari koje su dosta korisne. Najviše volim da fotografišem prirodu i auto motiv, automobile. Imam ambiciju da se time bavim profesionalno, već sam angažovan u Srbiji na nekim projektima, tako da imam ozbiljne planove“, rekao je Vuk.

Praktični dio predavanja mogao se vidjeti i na pauzama tokom prvog dana. Idućeg vikenda biće intenzivniji, nakon čega će se uslijediti i analizi koja je jako bitna.  

Do tada, svi polaznici imaju i domaći zadatak – kroz fotografije koje naprave da primijene osnovna pravila u fotografiji.

Podijelite vijest