Почела Фото радионица у Гацку

За све љубитеље фотографије, манифестација „Културно – спортско љето општине Гацко 2021“ омогућила је одржавање Фото радионице, која је протекле суботе у Дому културе окупила заинтересоване за ову врсту умјетности.

Предавачи, Јован Видаковић и Игор Дутина кроз теоријски а потом и практични дио, љубитељима фотографије покушаће пренијети што више знања током радионице која ће трајати два дана.

Од кориштења и подешавања фотоапарата, те основа кадрирања, само су неке од појединости које су полазници могли да науче током трочасовног предавања.

„Полазници су сјајни, зато што успијевамо да остваримо интеракцију, да разговарамо и добијемо питања, што је некада јако тешко. Базирали смо се на функционално знање фотографије, јер је ограничено вријеме бројем часова које уопште можемо да одржимо, па ћемо то у некој форми радионице да изнесемо до краја, са неким практичним вјежбама“, рекао је Игор Дутина.

Није свако ко се бави фотографијом фотограф, рекао је Видаковић. Али, грешке се праве и оне су опростиве, додао је Дутина, јер како су признали, и сами из њих научимо нешто ново.

„И ми јако пуно гријешимо, али и из тих грешака научимо нешто ново, а ја вјерујем да се и у овако кратком времену може доста тога научити. Мотивација постоји и то нам је драго, тако да мислим да ће бити и забавно и корисно у смислу да ће се мало лакше усвојити елементарна техника фотографисања и да ће фотографије бити мало боље него што су биле јуче“, рекао је Дутина.

Ово је била прилика за младог Вука Ђуричића да допуни своје знање о фотографији којом се бави већ двије године.

„Већином сам се код куће информисао, а данас сам научио неке ствари које су доста корисне. Највише волим да фотографишем природу и ауто мотив, аутомобиле. Имам амбицију да се тиме бавим професионално, већ сам ангажован у Србији на неким пројектима, тако да имам озбиљне планове“, рекао је Вук.

Практични дио предавања могао се видјети и на паузама током првог дана. Идућег викенда биће интензивнији, након чега ће се услиједити и анализи која је јако битна.  

До тада, сви полазници имају и домаћи задатак – кроз фотографије које направе да примијене основна правила у фотографији.

Подијелите вијест