Otvorena izložba “Maske” autora Biljane Grubač

U Domu kulture u Gacku sinoć je ovorena izložba vajarskih radova Biljane Grubač, koja nosi naziv “Maske”. U ime organizatora, izložbu je otvorila Jelena Glogovac Savić.

“Vajarstvo je majka svih umjetnosti. Večeras na zidovima Doma kulture vidimo maske, treću dimanziju naše duše, našeg duha, viđena njenim trećim okom, koja treba da probudi jednu interakciju sa nama samima, ali istovremeno da pritom sebi postavimo pitanje šta je ono što mi jesmo onog momenta kad maske padnu i zašto nosimo maske”, rekla je Glogovac Savić.

Izložba je sačinjena od maski portreta muškarca i žene, koji su rađeni od više slojeva papira sa intervencijom i drugih materijala kao što je vosak, poliester, metal i drvo. Radi o realnim portretima, Biljani dragih, ali i interesantnih ljudi, čije su je životne priče i posvećenosti inspirisale da ih ovjekovječi kroz ovu vajarsku formu, ali i da prikazivanjem njihovih portreta podstakne komunikaciju na temu unutrašnjeg, duhovnog, odnosno stvarnog  bića u svakome od nas.

“Ovdje se radi o portretima muškarca i žene, nizu njihovih maski sastavljenih od slojeva raznih informacija i dezinformacija modernog vremena, sa raznim materijalima i iskušenjima, i raznim bazama psihologije života ličnosti. Ovo su maske koje život znače. U njima ne tražite mene, u njima potražite sami sebe”, poručila je Biljana.

Biljana Grubač je akademski vajar. Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Trebinju. Imala je dvije samostalne izložbe, 2012. i 2013. godine u Banja Luci, kao i osam kolektivnih izložbi u Trebinju i Beogradu. Od 2015. godine radi kao profesor Likovne kulture u Srednjoškolskom centru „Pero Slijepčević“ u Gacku.

Za sve posjetioce i ljubitelje vajarstva, izložba će biti otvorena narednih petnaest dana.

 

 

Podijelite vijest