Отворена изложба “Маске” аутора Биљане Грубач

У Дому културе у Гацку синоћ је оворена изложба вајарских радова Биљане Грубач, која носи назив “Маске”. У име организатора, изложбу је отворила Јелена Глоговац Савић.

“Вајарство је мајка свих умјетности. Вечерас на зидовима Дома културе видимо маске, трећу диманзију наше душе, нашег духа, виђена њеним трећим оком, која треба да пробуди једну интеракцију са нама самима, али истовремено да притом себи поставимо питање шта је оно што ми јесмо оног момента кад маске падну и зашто носимо маске”, рекла је Глоговац Савић.

Изложба је сачињена од маски портрета мушкарца и жене, који су рађени од више слојева папира са интервенцијом и других материјала као што је восак, полиестер, метал и дрво. Ради о реалним портретима, Биљани драгих, али и интересантних људи, чије су је животне приче и посвећености инспирисале да их овјековјечи кроз ову вајарску форму, али и да приказивањем њихових портрета подстакне комуникацију на тему унутрашњег, духовног, односно стварног  бића у свакоме од нас.

“Овдје се ради о портретима мушкарца и жене, низу њихових маски састављених од слојева разних информација и дезинформација модерног времена, са разним материјалима и искушењима, и разним базама психологије живота личности. Ово су маске које живот значе. У њима не тражите мене, у њима потражите сами себе”, поручила је Биљана.

Биљана Грубач је академски вајар. Академију ликовних умјетности завршила је у Требињу. Имала је двије самосталне изложбе, 2012. и 2013. године у Бања Луци, као и осам колективних изложби у Требињу и Београду. Од 2015. године ради као професор Ликовне културе у Средњошколском центру „Перо Слијепчевић“ у Гацку.

За све посјетиоце и љубитеље вајарства, изложба ће бити отворена наредних петнаест дана.

 

 

Подијелите вијест