Otvorena izložba i predstavljena knjiga o episkopu Atanasiju Jevtiću

U okviru manifestacije “Kulturno – sportskog ljeta Gacko 2022”, u Parohijskom domu otvorena je izložba fotografija iz života episkopa Atanasija, pod nazivom “Tvoje od tvojih”, koju je priredio tvrdoški jeromonah Teofil Petrović.

Uz veliko interesovanje domaće publike, kroz crno – bijele fotografije prikazan je dio njegovog života do vladičanstva, drugi dio se odnosi na njegovu hirotoniju, odnosno njegovo ustoličenje u Banatu i u Hercegovini, a predstavljene su i brojne fotografije koje prikazuju različite periode njegovog života, sa raznim ljudima, iz raznih događaja i službi.

Iste večeri predstavljena je i knjiga “Atanasije, jedan životopis”, koju su priredili episkop zapadnoamerički Maksim i Ljubiša Čeperković, u izdanju novoosnovane Zadužbine vladike Atanasija i Manastira Tvrdoš.

Prvi dio knjige opisuje životna doba blaženopočivšeg umirovljenog episkopa Zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija. Nakon toga, kroz preostalih devet dijelova ovog izdanja, obuhvaćeni su obrazovni, kulturni, sociološki i drugi aspekti, koji su oblikovali njegovu misao i shvatanje hrišćanskog života.

Episkop diseldorfski i njemački Grigorije najviše je govorio o odnosu Vladike Atanasija prema Gačanima, koje je uvijek, kako je rekao, smatrao hrabrim i odvažnim ljudima.

Prisjećajući se svog životnog puta i kada je prvi put sreo umirovljenog Vladiku, sveštenik Lazar Manigoda rekao je da je Gacko mjesto njegovog drugog životnog početka u koje je došao upravo blagoslovom Vladike Atanasija.

“Tamo gdje je bio Vladika Atanasije, bili su i sveti Oci i učitelji crkve. Tamo je bio i Hristos raspeti i vaskrsli, čijom silom je Vladika Atanasije hrabrio, čuvao i podizao i hranio sve koji su bili u nevolji. Mi smo svi njegova duhovna djeca. Tu radost duhovnu nosimo u sebi i hodimo putem Hristovim kojim je on neumorno išao tragajući za Hristom. Molimo i sjećajmo se uvijek svog duhovnog starješine”, kazao je Manigoda u svom emotivnom obraćanju.

Apostrofirajući način na koji je napisana, teolog dr Andrej Jeftić, rekao je da i ova knjiga pokušava, kao i svi životopisi i spisi o znamenitim ljudima, da donekle približi tajnu nekog čovjeka.

“Vjerujem da smo gotovo svi ovdje imali neko iskustvo susreta sa vladikom Atanasijem i osjetili  njegovu tešku ruku na svojim ramenima, ali ruku koja oslobađa od težine svakodnevnog života“, rekao je teolog Jeftić.

Promociji i večeri posvećenoj u čast Vladike Atanasija, pored brojnih mještana Gacka prisustvovali su i Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, načelnik opštine Gacko dr Ognjen Milinković i brojno monaštvo i sveštenstvo Eparhije.

(Fotografije preuzete sa Instagram naloga Hrama Svete Trojice)

Podijelite vijest