Отворена изложба и представљена књига о епископу Атанасију Јевтићу

У оквиру манифестације “Културно – спортског љета Гацко 2022”, у Парохијском дому отворена је изложба фотографија из живота епископа Атанасија, под називом “Твоје од твојих”, коју је приредио тврдошки јеромонах Теофил Петровић.

Уз велико интересовање домаће публике, кроз црно – бијеле фотографије приказан је дио његовог живота до владичанства, други дио се односи на његову хиротонију, односно његово устоличење у Банату и у Херцеговини, а представљене су и бројне фотографије које приказују различите периоде његовог живота, са разним људима, из разних догађаја и служби.

Исте вечери представљена је и књига “Атанасије, један животопис”, коју су приредили епископ западноамерички Максим и Љубиша Чеперковић, у издању новоосноване Задужбине владике Атанасија и Манастира Тврдош.

Први дио књиге описује животна доба блаженопочившег умировљеног епископа Захумско-херцеговачког и приморског Атанасија. Након тога, кроз преосталих девет дијелова овог издања, обухваћени су образовни, културни, социолошки и други аспекти, који су обликовали његову мисао и схватање хришћанског живота.

Епископ диселдорфски и њемачки Григорије највише је говорио о односу Владике Атанасија према Гачанима, које је увијек, како је рекао, сматрао храбрим и одважним људима.

Присјећајући се свог животног пута и када је први пут срео умировљеног Владику, свештеник Лазар Манигода рекао је да је Гацко мјесто његовог другог животног почетка у које је дошао управо благословом Владике Атанасија.

“Тамо гдје је био Владика Атанасије, били су и свети Оци и учитељи цркве. Тамо је био и Христос распети и васкрсли, чијом силом је Владика Атанасије храбрио, чувао и подизао и хранио све који су били у невољи. Ми смо сви његова духовна дјеца. Ту радост духовну носимо у себи и ходимо путем Христовим којим је он неуморно ишао трагајући за Христом. Молимо и сјећајмо се увијек свог духовног старјешине”, казао је Манигода у свом емотивном обраћању.

Апострофирајући начин на који је написана, теолог др Андреј Јефтић, рекао је да и ова књига покушава, као и сви животописи и списи о знаменитим људима, да донекле приближи тајну неког човјека.

“Вјерујем да смо готово сви овдје имали неко искуство сусрета са владиком Атанасијем и осјетили  његову тешку руку на својим раменима, али руку која ослобађа од тежине свакодневног живота“, рекао је теолог Јефтић.

Промоцији и вечери посвећеној у част Владике Атанасија, поред бројних мјештана Гацка присуствовали су и Владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, начелник општине Гацко др Огњен Милинковић и бројно монаштво и свештенство Епархије.

(Фотографије преузете са Инстаграм налога Храма Свете Тројице)