Otvorena izložba dokumenata o NATO bombardovanju na SR Jugoslaviju

U organizaciji SPKD „Prosvjeta“ iz Gacka i Muzeja genocida iz Beograda, sinoć je u prostorijama „Kulturno-sportskog centra“ Gacko otvorena izložba pod nazivom „Agresija na SR Jugoslaviju 24. mart – 10. jun 1999. godine“.

Prisutne je pozdravio predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Gacko, Radomir Vučković koji je rekao da agresija na RS Jugoslaviju predstavlja najbrutalniji čin bombardovanja u 20. vijeku.

Izložbu je otvorio Bojan Đokić, istoričar i kustos muzeja Genocida.

Izložba sadrži 35 panoa na kojima su prikazane dokumentarne fotografije, dokumenti, karte i mape. Na fotografijama su prikazane sve okrutnosti koje bombardovanje nosi sa sobom i prikazuje bombardovanje kao simbol smrti .

Na izložbi su prikazana i ranija bombardovanja,ali pečat je stavljen na 1999. godinu. “Autori su probali da pokažu kontinuitet stradanja srpskog naroda i da se bombardovanje periodično ponavljalo i dovodilo do velikih materijalnih razaranja i velikih ljudskih gubitaka” istakao je Đokić.

Izložba je nastala povodom obilježavanja 15-godišnjice NATO agresije na SR Jugoslaviju, a biće otvorena do 6. decembra, te će je svi zainteresovani moći posjetiti svakim radnim danom u periodu od 08:00- 15:00 sati i u večernjem terminu, 19:00-20:00 sati.  

Podijelite vijest