Otvorena izložba crteža Sonje Gajić

Javna ustanova „Kulturno sportski centar“ Gacko, izložbenu sezonu je nastavila uspješno. Ono što potvrđuje tu tezu je izložba crteža malih formata koja je otvorena sinoć, a čiji autor je naša sugrađanka Sonja Gajić, koja živi i stvara u Beogradu.

Ističući Sonjin drugačiji talenat predstavljen kroz crtež koji je osnova umjetnosti, izložbu je otvorila stručni saradnik za likovnu i primijenjenu umjetnost u JU „KSC“, Jelena Glogovac Savić.

U 32 rama koji su krasili galeriju Doma kulture, umjetnica je pažljivo odabrala određeni broj malih crteža, kojima je ispričala svoju priču nešto drugačiju od onoga što inače viđamo na izložbama.

„Ja sam veliki sanjar i inspiraciju za svoj rad pronalazim u svakodnevnim stvarima, na koje drugi obično i ne obraćaju pažnju“, ističe Sonja, dodajući da je sve krenulo spontano. „Možda i nisam imala namjeru krenuti sa malim crtežima, ali tako se desilo. Išlo je samo od sebe, a kada sam stigla do 150 crteža, onda sam shvatila da je to što radim ozbiljno i da imam jednu zaokruženu priču“.

Sonja ljepotu pronalazi u malim stvarima, pa otuda i ovakav format crteža, koji privlači svakog posmatrača i daje priliku da ga prouči i shvati njegovo značenje. Dominiraju minijaturne linije crno bijelog kolorita, iako ni ostale boje nisu isključene, u zavisnosti od raspoloženja i teme. Kiša ulicama Beograda, popodnevna ili pak jutarnja kafa, talasi, more, samo su neki od omiljenih motiva, u kojima kako i sama priznaje, uživa. „To su neki moji rituali u kojima uživam, pa su se tako (ne)svjesno našli i na crtežima“, kaže Sonja.

Umjetnost je dio njenog karaktera, a opredjeljenje za crtež nije i jedino. Bavi se i nail art-om, plesom, kao i vještinom kreiranja modela od papira (origami).

U budućnosti, želja joj je da se što više fokusira na svoju umjetničku stranu ličnosti. „Ako se steknu uslovi, voljela bih da ovu izložbu predstavim i u Beogradu, s obzirom da tamo provodim i najviše vremena. Nakon toga, nadam se da ću i u ostalim gradovima Hercegovine pokazati ljepote malog crteža”, zaključuje Sonja.

Sonja Gajić rođena je 24.02.1990. u Trebinju. Osnovnu i srednju školu završila je u Gacku, a grafički dizajn studirala je u Beogradu. Ovo je njena prva samostalna izložba, koja će biti otvorena do kraja ovog mjeseca.

Podijelite vijest