Отворена изложба цртежа Соње Гајић

Јавна установа „Културно спортски центар“ Гацко, изложбену сезону је наставила успјешно. Оно што потврђује ту тезу је изложба цртежа малих формата која је отворена синоћ, а чији аутор је наша суграђанка Соња Гајић, која живи и ствара у Београду.

Истичући Соњин другачији таленат представљен кроз цртеж који је основа умјетности, изложбу је отворила стручни сарадник за ликовну и примијењену умјетност у ЈУ „КСЦ“, Јелена Глоговац Савић.

У 32 рама који су красили галерију Дома културе, умјетница је пажљиво одабрала одређени број малих цртежа, којима је испричала своју причу нешто другачију од онога што иначе виђамо на изложбама.

„Ја сам велики сањар и инспирацију за свој рад проналазим у свакодневним стварима, на које други обично и не обраћају пажњу“, истиче Соња, додајући да је све кренуло спонтано. „Можда и нисам имала намјеру кренути са малим цртежима, али тако се десило. Ишло је само од себе, а када сам стигла до 150 цртежа, онда сам схватила да је то што радим озбиљно и да имам једну заокружену причу“.

Соња љепоту проналази у малим стварима, па отуда и овакав формат цртежа, који привлачи сваког посматрача и даје прилику да га проучи и схвати његово значење. Доминирају минијатурне линије црно бијелог колорита, иако ни остале боје нису искључене, у зависности од расположења и теме. Киша улицама Београда, поподневна или пак јутарња кафа, таласи, море, само су неки од омиљених мотива, у којима како и сама признаје, ужива. „То су неки моји ритуали у којима уживам, па су се тако (не)свјесно нашли и на цртежима“, каже Соња.

Умјетност је дио њеног карактера, а опредјељење за цртеж није и једино. Бави се и nail art-om, плесом, као и вјештином креирања модела од папира (оригами).

У будућности, жеља јој је да се што више фокусира на своју умјетничку страну личности. „Ако се стекну услови, вољела бих да ову изложбу представим и у Београду, с обзиром да тамо проводим и највише времена. Након тога, надам се да ћу и у осталим градовима Херцеговине показати љепоте малог цртежа”, закључује Соња.

Соња Гајић рођена је 24.02.1990. у Требињу. Основну и средњу школу завршила је у Гацку, а графички дизајн студирала је у Београду. Ово је њена прва самостална изложба, која ће бити отворена до краја овог мјесеца.

Подијелите вијест