Osvećen spomenik poginulim pripadnicima Jugoslovenske Kraljeve vojske u otadžbini iz Gacka i Crne Gore

U subotu, 17. juna u Lijevču polju na teritoriji opština Srbac i Gradiška, održan je pomen i osvećen spomenik poginulim pripadnicima Jugoslovenske Kraljeve vojske u otadžbini iz Gacka i Crne Gore.

U prisustvu velikog broja sveštenika održan je parastos i osvećenje spomen obilježja za pobijene srpske vojnike. Spomenik je podignut u groblju sela Brestovčani u opštini Gradiška. Nažalost, prema riječima organizatora ovog pomena, opštinske vlasti Gradiške, a možda i zbog proceduralnih razloga, nisu dozvolile stavljanje pripremljenih nadgrobnih ploča na spomenik. Ovo je izazvalo veliko negodovanje kod prisutnih potomaka i poštovalaca ubijenih. Cvijeće na osvećeno spomen obilježje položili su predstavnici Gacka, boračke organizacije iz Gacka, kao i prestavnici ravnogorskog pokreta iz raznih krajeva Republike Srpske i Crne gore.

Predsjednik organizacionog odbora Vojvoda Motajički, Slobodan Marić uručio je pojedincima i organizacijama koje su pomogle podizanje ovog obilježja prigodne zahvalnice. Zahvalnice su uručene i Opštini Gacko i načelniku opštine, Milanu Radmiloviću.

Pomenu, parastosu i osvećenju prisustvovali su predstavnici Ujedinjenog ravnogorskog pokreta, Visoki vojvodski savjet, poštovaoci i čuvari tradicije na Jugoslovensku vojsku u otadžbini iz Gacka, Nikšića, Podgorice, Berana, Bijeljine, Doboja, Motaice, Srpca i Gradiške. 

 

Podijelite vijest