Освећен споменик погинулим припадницима Југословенске Краљеве војске у отаџбини из Гацка и Црне Горе

У суботу, 17. јуна у Лијевчу пољу на територији општина Србац и Градишка, одржан је помен и освећен споменик погинулим припадницима Југословенске Краљеве војске у отаџбини из Гацка и Црне Горе.

У присуству великог броја свештеника одржан је парастос и освећење спомен обиљежја за побијене српске војнике. Споменик је подигнут у гробљу села Брестовчани у општини Градишка. Нажалост, према ријечима организатора овог помена, општинске власти Градишке, а можда и због процедуралних разлога, нису дозволиле стављање припремљених надгробних плоча на споменик. Ово је изазвало велико негодовање код присутних потомака и поштовалаца убијених. Цвијеће на освећено спомен обиљежје положили су представници Гацка, борачке организације из Гацка, као и преставници равногорског покрета из разних крајева Републике Српске и Црне горе.

Предсједник организационог одбора Војвода Мотајички, Слободан Марић уручио је појединцима и организацијама које су помогле подизање овог обиљежја пригодне захвалнице. Захвалнице су уручене и Општини Гацко и начелнику општине, Милану Радмиловићу.

Помену, парастосу и освећењу присуствовали су представници Уједињеног равногорског покрета, Високи војводски савјет, поштоваоци и чувари традиције на Југословенску војску у отаџбини из Гацка, Никшића, Подгорице, Берана, Бијељине, Добоја, Мотаице, Српца и Градишке. 

 

Подијелите вијест