Opština Gacko potpisala namjeru o bratimljenju sa ruskom opštinom Šliselburg

Načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković i načelnik uprave opštine „Šliselburško urbano naselje“ Kirovskog opštinskog okruga Lenjingradske oblasti, Artem Aleksandrovič Želudov, potpisali su danas izjavu o namjeri o uspostavljanju pobratimskih odnosa između Opštine Gacko i Šliselburga, a na osnovu postignutog dogovora i zajedničke želje za jačanjem i razvojem bilateralnih prijateljskih odnosa.

Istorijska ličnost grofa Save Vladislavića Raguzinskog koji je rođen u Gacku, a koji je stvorio veliko životno djelo i umro u Rusiji, u Šliselburgu, osnov je za povezivanje ova dva grada, kao i dva bratska naroda.

Sava Vladislavić je velika istorijska ličnost, kako za Srbe na ovom prostoru tako i za Rusiju, koji je nepravedno vijekovima bio u jednom zapećku istorije, kazao je načelnik Milinković.

„Mi smo sada u prilici da jednu takvu istorijsku ličnost stavimo na mjesto koje joj i pripada, da iskoristimo njegovo lik i djelo i još više povežemo Rusku Federaciju i Republiku Srpsku, odnosno naše dvije opštine. Danas smo potpisali namjeru o bratimljenju dvije opštine, kako bi nakon potpisane povelje o bratimljenju upostavili najprije kulturni vid saradnje, a onda nadamo se i privredni i svaki drugi, na dobrobit jednih i drugih“, rekao je Milinković.

Načelnik uprave opštine „Urbano naselje Šliselburg“, Artem Aleksandrovič Želudov, podsjetio je da ideja o uspostavljanju saradnje Gacka i ove ruske opštine postoji još od 2011. godine.

„U ovoj opštini tada je podignut prvi u Rusiji i treći u svijetu spomenik Savi Vladislaviću, i već tada je postojala ideja za uspostavljanje bratskih odnosa ove dvije opštine. Mi danas krećemo u realizaciju ove ideje. Mene raduje što Republika Srpska i srpski narod ima veliki broj zajedničkih tema sa Rusima i mnogo toga zajedničkog sa Rusijom, pa se nadam da ćemo u narednom periodu kroz narodnu diplomatiju ali i međunarodnu saradnju, razvijati ne samo kulturne nego i ekonomske odnose između naša dva grada“, kazao je Želudov u obraćanju medijima.

Pravobranilac Republike Srpske, Milimir Govedarica, potvrdio je da Vlada Republike Srpske i njene institucije u punom kapacitetu stoje iza bratimljenja ove dvije opštine, ali i projekta izgradnje duhovnog centra u Jaseniku, rodnom mjestu grofa Save Vladislavića.

„Mi smo već razgovarali sa predstavnicima ambasade Rusije u Beogradu i u Sarajevu, a u razgovore je uključen i naš poznati režiser Emir Kusturica. Nedavno smo sa direktorom Sekretarijata za vjere obišli mjesto rođenja Save Vladislavića i preduzeli aktivnosti kako bi u skorijem periodu krenuli u projekat izgradnje duhovnog centra, a sve pod okriljem pravoslavne crkve“, rekao je Govedarica.

Predstavnici Šliselburga položili su danas vijenac na spomenik “Kruna gatačkim junacima” i obišli ostatke rodne kuće grofa Vladislavića.

U narednom periodu planirani su radni sastanci na kojima će se detaljno razgovarati o daljim aktivnostima i razvoju bratskih odnosa između Gacka i Šliselburga.

Podijelite vijest