Oпштина Гацко потписала намјеру о братимљењу са руском општином Шлиселбург

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић и начелник управе општине „Шлиселбуршко урбано насеље“ Кировског општинског округа Лењинградске области, Артем Александрович Желудов, потписали су данас изјаву о намјери о успостављању побратимских односа између Општине Гацко и Шлиселбурга, а на основу постигнутог договора и заједничке жеље за јачањем и развојем билатералних пријатељских односа.

Историјска личност грофа Саве Владиславића Рагузинског који је рођен у Гацку, а који је створио велико животно дјело и умро у Русији, у Шлиселбургу, основ је за повезивање ова два града, као и два братска народа.

Сава Владиславић је велика историјска личност, како за Србе на овом простору тако и за Русију, који је неправедно вијековима био у једном запећку историје, казао је начелник Милинковић.

„Ми смо сада у прилици да једну такву историјску личност ставимо на мјесто које јој и припада, да искористимо његово лик и дјело и још више повежемо Руску Федерацију и Републику Српску, односно наше двије општине. Данас смо потписали намјеру о братимљењу двије општине, како би након потписане повеље о братимљењу упоставили најприје културни вид сарадње, а онда надамо се и привредни и сваки други, на добробит једних и других“, рекао је Милинковић.

Начелник управе општине „Урбано насеље Шлиселбург“, Артем Александрович Желудов, подсјетио је да идеја о успостављању сарадње Гацка и ове руске општине постоји још од 2011. године.

„У овој општини тада је подигнут први у Русији и трећи у свијету споменик Сави Владиславићу, и већ тада је постојала идеја за успостављање братских односа ове двије општине. Ми данас крећемо у реализацију ове идеје. Мене радује што Република Српска и српски народ има велики број заједничких тема са Русима и много тога заједничког са Русијом, па се надам да ћемо у наредном периоду кроз народну дипломатију али и међународну сарадњу, развијати не само културне него и економске односе између наша два града“, казао је Желудов у обраћању медијима.

Правобранилац Републике Српске, Милимир Говедарица, потврдио је да Влада Републике Српске и њене институције у пуном капацитету стоје иза братимљења ове двије општине, али и пројекта изградње духовног центра у Јасенику, родном мјесту грофа Саве Владиславића.

„Ми смо већ разговарали са представницима амбасаде Русије у Београду и у Сарајеву, а у разговоре је укључен и наш познати режисер Емир Кустурица. Недавно смо са директором Секретаријата за вјере обишли мјесто рођења Саве Владиславића и предузели активности како би у скоријем периоду кренули у пројекат изградње духовног центра, а све под окриљем православне цркве“, рекао је Говедарица.

Представници Шлиселбурга положили су данас вијенaц на споменик “Круна гатачким јунацима” и обишли остатке родне куће грофа Владиславића.

У наредном периоду планирани су радни састанци на којима ће се детаљно разговарати о даљим активностима и развоју братских односа између Гацка и Шлиселбурга.

Подијелите вијест