Održano predavanje za poljoprivrednike

Predstavnici Ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, danas su u sali SO-e Gacko održali stručno predavanje za poljoprivrednike – „Reprodukcija u govedarstvu“. Predavač je bio poznati stručnjak u oblasti veterine, profesor Jožef Ivica.

Tema današnjeg izlaganja bila je uticaj zdravstvenog stanja na proizvodnju i reprodukciju muznih krava.

„Osvrnuli smo se na tri glavna aspekta koja su problem u stočarskoj proizvodnji u Republici Srpskoj, a to je nepostojanje pripusnih spiskova, osjemenjavanje bez ikakvog reda, nepoštovanja autohtonosti rase i bilo kakvih proizvodnih orjentacija“, rekao je profesor Jožef Ivica.

Prema njegovim riječima ne postoji nikakav trend u smislu održavanja i unapređenja genetskog potencijala.

„Mislim da poljoprivredni proizvođači zaslužuju da se ispoštuju do te mjere da bar kvalitet sjemena i stručna podrška treba da unaprijedi potencijal da bi ljudi mogu proizvoditi onako kako treba da proizvode“, pojasnio  je predavač.

Teme o kojima je bilo riječi su i uticaj mikotoksina na zdravstveno stanje jetre i samim tim i na  reprodukciju, kao  i tovno govedarstvo i njegova perspektiva u našim brdsko planinskim područjima.

Ovo je četvrto predavanje na teritoriji Republike Srpske. Prije Gacka održana su predavanja u Gradišci, Dubici i  Bijeljini, a planirano je i u Rudom.

Podijelite vijest