Одржано предавање за пољопривреднике

Представници Министарстава пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди, данас су у сали СО-е Гацко одржали стручно предавање за пољопривреднике – „Репродукција у говедарству“. Предавач је био познати стручњак у области ветерине, професор Јожеф Ивица.

Тема данашњег излагања била је утицај здравственог стања на производњу и репродукцију музних крава.

„Осврнули смо се на три главна аспекта која су проблем у сточарској производњи у Републици Српској, а то је непостојање припусних спискова, осјемењавање без икаквог реда, непоштовања аутохтоности расе и било каквих производних орјентација“, рекао је професор Јожеф Ивица.

Према његовим ријечима не постоји никакав тренд у смислу одржавања и унапређења генетског потенцијала.

„Мислим да пољопривредни произвођачи заслужују да се испоштују до те мјере да бар квалитет сјемена и стручна подршка треба да унаприједи потенцијал да би људи могу производити онако како треба да производе“, појаснио  је предавач.

Теме о којима је било ријечи су и утицај микотоксина на здравствено стање јетре и самим тим и на  репродукцију, као  и товно говедарство и његова перспектива у нашим брдско планинским подручјима.

Ово је четврто предавање на територији Републике Српске. Прије Гацка одржана су предавања у Градишци, Дубици и  Бијељини, а планирано је и у Рудом.

Подијелите вијест