Održano guslarsko veče UGiEP „Tešan Podrugović“ iz Gacka

Povodom rođendana Kralja Petra II Karađorđevića i sedamdesetogodišnjice mučeničke smrti đenerala Dragoljuba Draže Mihajlovića, Udruženje guslara i epskih pjesnika „Tešan Podrugović“ Gacko sinoć je organizovalo guslarsko veče.

Na sceni Doma kulture u Gacku smjenjivali su se zvuci gusala narodnih guslara Udruženja i onih koji streme ka toj tituli. Publika je imala priliku da čuje Marka Crnogorca, Vukotu Govedaricu, prvog saveznog prvaka iz Gacka, Nenada Ivkovića aktuelnog prvaka Hercegovine, zatim Nikolu Koprivicu, Vojina Tepavčevića, Nikolu Boškovića, Radana Bjeloglava kao i četvorostrukog prvaka RS, Miloša Parovića.

Besjedio je profesor istorije Milan Nikčević, a čula se i pjesma i nadpjevavanje  muške i ženske izvorne grupe Udruženja.

Članovi Tešanovog udruženja iz Gacka, kao jedno od najtrofejnijih, učesnici su mnogobrojnih sabora, gdje su osvajali uglavnom prva mjesta. Proteklog vikenda priznanje svukupnog pobjednika dobili su u Vojkovićima, na najvećem saboru srpskog izvornog pjevanja i stvaralaštva.

Prema riječima predsjednika Udruženja, Vojina Tepavčevića, članovi Udruženja su pravi predstavnici i čuvari običaja, te je njihov cilj da u budućnosti okupe što više mladih ljudi koji će čuvati našu tradiciju. Istakao je i rad škole gusala, koja je aktivna godinu dana, a čiji su članovi na Šestom festivalu mladih guslara, u ekipnoj konkurenciji nedavno osvojili drugo mjesto.

Tepavčević je tokom večeri, u ime Udruženja, posthumno dodijelilo plaketu i ikonu Isusa Hrista, koju su dobili na saboru u Vojkovićima, nekadašnjem članu muške izvorne grupe, Milinku Ateljeviću, za sveukupan doprinos epskog stvaralaštva u izvornom pjevanju.

Podijelite vijest