Одржано гусларско вече УГиЕП „Тешан Подруговић“ из Гацка

Поводом рођендана Краља Петра II Карађорђевића и седамдесетогодишњице мученичке смрти ђенерала Драгољуба Драже Михајловића, Удружење гуслара и епских пјесника „Тешан Подруговић“ Гацко синоћ је организовало гусларско вече.

На сцени Дома културе у Гацку смјењивали су се звуци гусала народних гуслара Удружења и оних који стреме ка тој титули. Публика је имала прилику да чује Марка Црногорца, Вукоту Говедарицу, првог савезног првака из Гацка, Ненада Ивковића актуелног првака Херцеговине, затим Николу Копривицу, Војина Тепавчевића, Николу Бошковића, Радана Бјелоглава као и четвороструког првака РС, Милоша Паровића.

Бесједио је професор историје Милан Никчевић, а чула се и пјесма и надпјевавање  мушке и женске изворне групе Удружења.

Чланови Тешановог удружења из Гацка, као једно од најтрофејнијих, учесници су многобројних сабора, гдjе су освајали углавном прва мјеста. Протеклог викенда признање свукупног побједника добили су у Војковићима, на највећем сабору српског изворног пјевања и стваралаштва.

Према ријечима предсједника Удружења, Војина Тепавчевића, чланови Удружења су прави представници и чувари обичаја, те је њихов циљ да у будућности окупе што више младих људи који ће чувати нашу традицију. Истакао је и рад школе гусала, која је активна годину дана, а чији су чланови на Шестом фестивалу младих гуслара, у екипној конкуренцији недавно освојили друго мјесто.

Тепавчевић је током вечери, у име Удружења, постхумно додијелило плакету и икону Исуса Христа, коју су добили на сабору у Војковићима, некадашњем члану мушке изворне групе, Милинку Атељевићу, за свеукупан допринос епског стваралаштва у изворном пјевању.

Подијелите вијест