Održani sastanci o provođenju druge faze Projekta opštinskog upravljanja životnom sredinom (MEG)

U sali Skupštine opštine Gacko, danas su održani sastanci o provođenju druge faze Projekta opštinskog upravljanja životnom sredinom (MEG). Pored konsultanata MEG projekta, prisutni su bili predstavnici Opštinske uprave opštine Gacko, odbornici, predstavnici privrednika i organizacija civilnog društva sa područja Opštine Gacko.

Haris Ćatić, konsultant u okviru MEG projekta,  dao je kratak osvrt o projektu, ali i ulozi Opštine Gacko koja je sa još 20 Opština izabrana za učešće u projektu.

Prema riječima Ćatića, cilj je da se unaprijedi rad Opštinske uprave opštine Gacko, da se uključe i interesi privrednika i unaprijedi saradnja sa organizacijama civilnog društva.

„Ocjenjivaćemo početno stanje na osnovu dostavljene dokumentacije. Na osnovu te procjene u dva navrata će se vršiti mjerenje napretka u budućem periodu po različitim segmentima i po tom osnovu dodjeljivaće se određena grant sredstva“, pojasnio je Ćatić.

MEG projekat, koji finansiraju Vlada Švicarske, Švedska, Češka Razvojna Agencija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), predstavlja jednu od najvećih i najsloženijih intervencija u oblasti lokalne samouprave.

Dodatni fokus projekta je na specifične aktivnosti u oblasti poboljšanja regulatornog okvira koji se odnosi na vodosnabdijevanje i upravljanje otpadnim vodama i jačanja kapaciteta vodovodnih preduzeća za pružanje kvalitetnijih javnih usluga.

Druga četverogodišnja faza MEG projekta (2021-2025.) ima za cilj doprinijeti daljoj demokratizaciji lokalne uprave u Bosni i Hercegovini, kao i uvođenju efektivnijih i efikasnijih javnih usluga za građane i građanke.

Komponente projekta su:

1. Komponenta za usklađivanje javnih politika;
2. Komponenta za rad s lokalnom upravom;
3. Komponenta za životnu sredinu i vodne usluge.

 

Podijelite vijest