Одржани састанци о провођењу друге фазе Пројекта општинског управљања животном средином (МЕГ)

У сали Скупштине општине Гацко, данас су одржани састанци о провођењу друге фазе Пројекта општинског управљања животном средином (МЕГ). Поред консултаната МЕГ пројекта, присутни су били представници Општинске управе општине Гацко, одборници, представници привредника и организација цивилног друштва са подручја Општине Гацко.

Харис Ћатић, консултант у оквиру МЕГ пројекта,  дао је кратак осврт о пројекту, али и улози Општине Гацко која је са још 20 Oпштина изабрана за учешће у пројекту.

Према ријечима Ћатића, циљ је да се унаприједи рад Општинске управе општине Гацко, да се укључе и интереси привредника и унаприједи сарадња са организацијама цивилног друштва.

„Оцјењиваћемо почетно стање на основу достављене документације. На основу те процјене у два наврата ће се вршити мјерење напретка у будућем периоду по различитим сегментима и по том основу додјељиваће се одређена грант средства“, појаснио је Ћатић.

МЕГ пројекат, који финансирају Влада Швицарске, Шведска, Чешка Развојна Агенција, а проводи Развојни програм Уједињених нација у Босни и Херцеговини (УНДП БиХ), представља једну од највећих и најсложенијих интервенција у области локалне самоуправе.

Додатни фокус пројекта је на специфичне активности у области побољшања регулаторног оквира који се односи на водоснабдијевање и управљање отпадним водама и јачања капацитета водоводних предузећа за пружање квалитетнијих јавних услуга.

Друга четверогодишња фаза МЕГ пројекта (2021-2025.) има за циљ допринијети даљој демократизацији локалне управе у Босни и Херцеговини, као и увођењу ефективнијих и ефикаснијих јавних услуга за грађане и грађанке.

Компоненте пројекта су:

1. Компонента за усклађивање јавних политика;
2. Компонента за рад с локалном управом;
3. Компонента за животну средину и водне услуге.

 

Подијелите вијест