Održana Svetosavska akademija: Srpski narod priča svoju najljepšu priču ikada ispričanu – priču o Svetom Savi

SPKD “Prosvjeta”, Crkvena opština i SŠC “Pero Slijepčević” Gacko juče su u holu srednje škole upriličili Svetosavsku akademiju.

Dobrodošlicu je u ime Prosvjete uputio profesor Radomir Vučković, a u ime domaćina direktor škole,  Aleksandar Saša Purović.

„Ove godine akademiju održavamo u instituciji najvećeg ranga u našoj opštini za obrazovanje mladih. Ostanite na Savinom putu, on će vas voditi najbolje, a Gacko je uvijek čvrsto stajalo na tom putu i po obrazovanju smo prepoznatljivi na prostoru bivše Jugoslavije“, istakao je Vučković.

Prema riječima direktora Purovića, okupljeni u Savinoj školi, na Savinoj zemlji ispred njegovog lika, pitamo da li smo dostojni i da li smo na njegovom putu.

„Ako je Hilandar i Sveta Gora vrt, onda je Sveti Sava njegov baštovan koji  je klicu svjetlosti i prosvetiteljstva prenio srpstvu i ostavio u amanet da ga čuvamo i pazimo. Nadam se da ćemo u budućnosti umjeti bolje to da radimo“, naglasio je Purović.

Slovom svetosavske besjede akademiju je obogatio đakon Srđan Milošević.

„Idući putem kojim je Sava išao, za koji se Sava opredijelio još iz svoje mladosti, put se nije zatvarao i nije nestajao pred njegovim svetim stopama, nego naprotiv on se za njim ukazivao kao trag u snijegu pokazujući svima nama i čitavom rodu kuda treba da pođemo i kuda treba da idemo. On kao da putuje bez puta, a za njim se put rađa“, istakao je đakon u svojoj besjedi.

Srednjoškolci sa profesoricom Gordanom Vuković pripremili su recital u slavu svetitelja.

Na svečanosti su dodijeljena priznanja i nagrade po prosvjetinom Svetosavskom konkursu, ali i opštinske nagrade i Prosvjetina priznanja najboljim đacima i prosvjetnim radnicima na republičkom takmičenju za prošlu godinu.

Za osvojeno prvo mjesto na literarnom konkursu na temu „Svetosavlje – naša zvijezda vodilja“ nagrađen je učenik Ognjen Bošković.

Drugo mjesto pripalo je učenici Maji Matković, dok je treću nagradu dobio učenik Bogdan Matković.

Učenici četvrtog razreda gimnazije na čelu sa mentorom Jovanom Petković Aćimović osvojili su prvo mjesto na republičkom takmičenju iz demokratije. Đorđe Jegdić bio je prvi na republičkom takmičenju iz mehanike, a pripremala ga je profesorica Milanka Okiljević.

Prvo mjesto na republičkom takmičenju u odbojci osvojila je ženska odbojkaška ekipa škole zajedno sa trenerom Radanom Popovićem.

Za osvojeno treće mjesto na republičkom takmičenju iz vjeronauke nagrađena je učenica Osnovne škole „Sveti Sava“ Viktorija Višnjevac.

Učenica Marija Vučić, nagrađena je za dugogodišnji doprinos u radu i razvoju gatačke Prosvjete.

U programu su učestvovali Crkveni hor „Sveta Jelena Anžujska“, osnovci i srednjoškolci.

Podijelite vijest