Одржана Светосавска академија: Српски народ прича своју најљепшу причу икада испричану – причу о Светом Сави

СПКД “Просвјета”, Црквена општина и СШЦ “Перо Слијепчевић” Гацко јуче су у холу средње школе уприличили Светосавску академију.

Добродошлицу је у име Просвјете упутио професор Радомир Вучковић, а у име домаћина директор школе,  Александар Саша Пуровић.

„Ове године академију одржавамо у институцији највећег ранга у нашој општини за образовање младих. Останите на Савином путу, он ће вас водити најбоље, а Гацко је увијек чврсто стајало на том путу и по образовању смо препознатљиви на простору бивше Југославије“, истакао је Вучковић.

Према ријечима директора Пуровића, окупљени у Савиној школи, на Савиној земљи испред његовог лика, питамо да ли смо достојни и да ли смо на његовом путу.

„Ако је Хиландар и Света Гора врт, онда је Свети Сава његов баштован који  је клицу свјетлости и просветитељства пренио српству и оставио у аманет да га чувамо и пазимо. Надам се да ћемо у будућности умјети боље то да радимо“, нагласио је Пуровић.

Словом светосавске бесједе академију је обогатио ђакон Срђан Милошевић.

„Идући путем којим је Сава ишао, за који се Сава опредијелио још из своје младости, пут се није затварао и није нестајао пред његовим светим стопама, него напротив он се за њим указивао као траг у снијегу показујући свима нама и читавом роду куда треба да пођемо и куда треба да идемо. Он као да путује без пута, а за њим се пут рађа“, истакао је ђакон у својој бесједи.

Средњошколци са професорицом Горданом Вуковић припремили су рецитал у славу светитеља.

На свечаности су додијељена признања и награде по просвјетином Светосавском конкурсу, али и општинске награде и Просвјетина признања најбољим ђацима и просвјетним радницима на републичком такмичењу за прошлу годину.

За освојено прво мјесто на литерарном конкурсу на тему „Светосавље – наша звијезда водиља“ награђен је ученик Огњен Бошковић.

Друго мјесто припало је ученици Маји Матковић, док је трећу награду добио ученик Богдан Матковић.

Ученици четвртог разреда гимназије на челу са ментором Јованом Петковић Аћимовић освојили су прво мјесто на републичком такмичењу из демократије. Ђорђе Јегдић био је први на републичком такмичењу из механике, а припремала га је професорица Миланка Окиљевић.

Прво мјесто на републичком такмичењу у одбојци освојила је женска одбојкашка екипа школе заједно са тренером Раданом Поповићем.

За освојено треће мјесто на републичком такмичењу из вјеронауке награђена је ученица Основне школе „Свети Сава“ Викторија Вишњевац.

Ученица Марија Вучић, награђена је за дугогодишњи допринос у раду и развоју гатачке Просвјете.

У програму су учествовали Црквени хор „Света Јелена Анжујска“, основци и средњошколци.

Подијелите вијест