Održana sjednica Koordinacionog odbora Boračke organizacije Istočne Hercegovine

Juče je u Gacku održana prva sjednica Koordinacionog odbora Boračke organizacije Istočne Hercegovine.

Na dnevnom redu našao se Izvještaj sa zadnje sjednice predsjedništva Boračke organizacije RS održane u septembru u Bijeljini, sjednice predsjedništva i drugih organa porodica poginulih i odbora ratnih vojnih invalida na nivou RS. Razgovaralo se o temama važnim za borce koji pripadaju izbornoj jedinici jedan.

“Najveću pažnju izazvale su tačke koje su se ticale pomoći Fonda za rehabilitaciju invalidnih lica iz Prijedora, koji svake godine dodjeljuje određena sredstva Boračkim organizacijama po regijama. Ove godine iznos je bio dosta manji. Jednoglasno smo se dogovorili da ta sredstva idu Boračkoj organizaciji u Berkovićima, imajući u vidu razvijenost opštine. Skromna sredstva izdvojena su i u humanitarnoj akciji “Borci za male borce”, gdje će dvoje djece iz kategorija demobilisanih boraca sa invaliditetom sa područja naše regije dobiti sredstva od po 500 maraka”, rekao je predsjednik koordinacionog odbora, Slobodan Ilić.

U naredna dva mjeseca održaće se sjednica regionalnog odbora gdje će se tačno precizirati aktivnosti i plan rada za iduću godinu.

Nepravedno zapostavljanje boračke populacije sa područja Hercegovine, nedovoljna pažnja republičkih zvaničnika i sve manji broj sredstva za ove kategorije, samo su neke o tema o kojim se raspravljalo pod tačkom “razno” na jučerašnjoj sjednici. Predstavnici regije od novog predsjedništva očekuju veće pritiske na institucije, kako bi se status borca i boračkih organizacija vratio na nivo i položaj koji zaslužuju.

“Postoji Memorandum između Vlade i BORS-a, koji će na višem nivou biti glavni predmet pregovora, a mi ovdje na nivou regije planiramo i obilazak svih načelnika i gradonačelnika, gdje ćemo iznijeti glavne probleme koji tište ovu populaciju, nakon čega planiramo održati sjednicu zajednice opština Istočne Hercegovine”, zaključuje Ilić.

Podijelite vijest