Održan sastanak sindikalnih odbora preduzeća ERS

Odbor sindikata Elektroprivrede Republike Srpske danas je u prostorijama Termoelektrane Gacko održao sastanak sindikalnih odbora svih preduzeća u sastavu ERS. Tema sastanka bila je (ne)potpisivanje Kolektivnog ugovora, a razgovaralo se i o sveukupnoj situaciji u ERS sa osvrtom na provedeno restruktuiranje distributivnih i planirano restruktuiranje proizvodnih preduzeća.

Na sastanku su donesene odluke o radikalizaciji sindikalne borbe sa ciljem očuvanja prava radnika, ali i očuvanja Elektroprivrede RS i njene dalje perspektive.

Zoran Mićanović, predsjednik Odbora sindikata Elektroprivrede RS, tokom obraćanja medijima rekao je da od danas ne žele više da razgovaraju sa generalnim direktorom ERS, Lukom Petrovićem. Umjesto toga, traže razgovor sa resornim ministrom i predsjednikom Vlade.

„Danas smo konstatovali da je ERS u izuzetno teškoj situaciji. Tražimo da sjednemo, da razgovaramo, a mi ćemo doći sa ekipom koja je iz struke, koja razumije i koja kaže da ukoliko na ovakav način nastavimo, ERS će biti urušena, nestaće Republika Srpska. Teška izjava ali stojimo stručno iza te izjave, jer 65 posto električne enegrije, proizvodne, polako se gasi. Zašto se gasi mi to ne znamo, mi pitamo ministra i predsjednika Vlade, ne Luku Petrovića. Pomozite nam da opstane Elektroprivreda i Elektroprivreda zajedno sa RS. Ako nema Elektroprivrede, nema RiTE Gacko, nema RiTE Ugljevik, nema RS. Mora se ulagati u Elektroprivredu, dođite u proizvodna preduzeća pa da razgovaramo“, kazao je Mićanović, koji je i predsjednik sindikata RiTE Ugljevik.

Mićanović je rekao da je danas formiran Štab za veliki javni protest, kojeg čine predsjednici 11 sindikalnih organizacija. Protest, tokom kojeg će tražiti da im se obrate predsjednik Vlade i resorni ministar, biće organizovan ispred zgrade Uprave preduzeća u Trebinju, a o terminu održavanja javnost će blagovremeno obavijestiti.

Dodao je da sindikat traži obustavljanje restruktuiranja Elektroprivrede, čime su distributivna preduzeća dovedena na prosjački štap. Ove navode potvrdili su i sindikalni predstavnici ovih preduzeća tokom današnjeg sastanka.

„Mi smo u pet elektodistributivnih preduzeća u sastavu Elektriprivrede doživjeli restruktuiranje koje je rezultiralo smanjenjem broja radnika. Time smo došli u situaciju da nemamo određeni broj izvršilaca, najviše tehničke struke. Veliki broj ljudi je uzeo otpremninu, pa smo ostali bez kadrova koju su nam potrebni za obavljanje minimuma procesa rada“, rekao je Miroslav Kremenović, predsjednik sindikalne organizacije iz Pala.

Od daljih razgovora sa Petrovićem odustaju jer smatraju da su izmanipulisani, i oni ali i radnici elektrodistributivnih preduzeća, rekao je Željko Tepavčević, predsjednik sindikalne organizacije Rudnika i Termoelektrane Gacko. Jasne su današnje poruke, kaže Tepavčević, a to je jedinstvo sindikata Elektroprivrede i zaključak da se mora krenuti u radikalizaciju sindikalne borbe u tom smislu.

„Sve zemlje u okruženju i u RS u svim ostalim granama postoje kolektovni ugovori, i ti kolektivni ugovori gdje je potpisnik Vlada RS se produžavaju i produženi su do marta 2022. godine. Samo u RS radnicima Elektroprivrede žele da se smanje plate. Generalni direktor po ko zna koji put manipuliše javnost RS kada kaže da je donio Pravilnik kojim se ne umanjuje nivo primanja zaposlenima. Ta primanja se umanjuju od 1 do 7% svim zaposlenima u Elektroprivredi, a na žalost NK radnicima koji imaju najmanje plate to se umanjuje i do 30%. U pet gradova je održao zborove radnika i rekao da planiraju restruktuiranje distribucija, da poprave stanje, da monter ima platu hiljadu eura. Pojedinim monterima su smanjene plate, a plata od hiljadu eura, to je san, koji nikada nećemo da doživimo, a distributivna preduzeća dovedena su pred kolaps“, kazao je Tepavčević, dodajući tokom izjave za medije, da se na ovaj način uništava cijeli sistem.

Medijima se obratio i pomoćnik direktora RiTE Gacko, Srđan Milović, koji je odbacio sve spekulacije da radi na urušavanju preduzeća.

“Nisam zadovoljan stanjem u energetskom sektoru, nisam zadovoljan odnosom prema RiTE Gacko. To kažem otvoreno i javno, i to sam rekao na svim sjednicama i sastancima. Nema ništa lično protiv Luke Petrovića niti bilo koga drugog. Svi oni koji optužuju mene da sam nanio štetu ovom preduzeću, kažem da sam ja ovdje sedam godina. Mediji su pisali nakon dva mjeseca pošto sam došao ovdje da će biti bankrot, da ću ja biti u zatvoru. Kao što vidite preduzeće radi, danas ima 15 miliona kredita, preko 20 miliona potraživanja od ERS, ima 23 miliona obaveza prema dobavljačima“, rekao je Milović novinarima.

Ipak, smatra da očigledno postoji problem u komunikaciji.

„Sutra veče se ulazi u remont. Ne možemo ga početi. Obezbijedili smo kreditna sredstva preko Nove banke, ali nismo još uvijek obezbijedili garanciju na kamate od strane Vlade RS, što nam onemogućava da potpišemo ugovor sa Novom bankom. Problem postoji i sa provođenjem tenderskih procedura, i sa izvođačima i dobavljačima, zato što još uvijek nismo platili obaveze iz prethodnog remonta. Imali smo namjeru da obezbijedimo sredstva unaprijed, to nam već pravi problem i nismo sigurni kada će remont početi. Nadamo se da će to biti riješeno“, rekao je Milović.

Na pitanje novinara kako Elektroprivreda stalno tvrdi da ima određenih potraživanja od RiTE Gacko, Milović je rekao da te tvrdnje nisu tačne.

„U jednom sporu Elektroprivreda je izgubila sporna 3,5 miliona, drugi spor je na sudu i to će sigurno izgubiti jer ne postoji nikakva dokumentacija i treća potraživanja odnose se na određenu regulatornu taksu, što su u principu fiktivna potraživanja. Radi se o uslugama koje navodno ERS radi prema RiTE Gacko. Takva vrsta usluga ne postoji. Ako postoji, ja sam tražio da ispostave fakturu i zapisnik i mi ćemo uredno sve platiti“, rekao je Milović, dodajući da su potraživanja prema ERS transparentna i da se odnose na isporučenu električnu energiju.

Podijelite vijest