Одржан састанак синдикалних одбора предузећа ЕРС

Одбор синдиката Електропривреде Републике Српске данас је у просторијама Термоелектране Гацко одржао састанак синдикалних одбора свих предузећа у саставу ЕРС. Тема састанка била је (не)потписивање Колективног уговора, а разговарало се и о свеукупној ситуацији у ЕРС са освртом на проведено реструктуирање дистрибутивних и планирано реструктуирање производних предузећа.

На састанку су донесене одлуке о радикализацији синдикалне борбе са циљем очувања права радника, али и очувања Електропривреде РС и њене даље перспективе.

Зоран Мићановић, предсједник Одбора синдиката Електропривреде РС, током обраћања медијима рекао је да од данас не желе више да разговарају са генералним директором ЕРС, Луком Петровићем. Умјесто тога, траже разговор са ресорним министром и предсједником Владе.

„Данас смо констатовали да је ЕРС у изузетно тешкој ситуацији. Тражимо да сједнемо, да разговарамо, а ми ћемо доћи са екипом која је из струке, која разумије и која каже да уколико на овакав начин наставимо, ЕРС ће бити урушена, нестаће Република Српска. Тешка изјава али стојимо стручно иза те изјаве, јер 65 посто електричне енегрије, производне, полако се гаси. Зашто се гаси ми то не знамо, ми питамо министра и предсједника Владе, не Луку Петровића. Помозите нам да опстане Електропривреда и Електропривреда заједно са РС. Ако нема Eлектропривреде, нема РиТЕ Гацко, нема РиТЕ Угљевик, нема РС. Мора се улагати у Eлектропривреду, дођите у производна предузећа па да разговарамо“, казао је Мићановић, који је и предсједник синдиката РиТЕ Угљевик.

Мићановић је рекао да је данас формиран Штаб за велики јавни протест, којег чине предсједници 11 синдикалних организација. Протест, током којег ће тражити да им се обрате предсједник Владе и ресорни министар, биће организован испред зграде Управе предузећа у Требињу, а о термину одржавања јавност ће благовремено обавијестити.

Додао је да синдикат тражи обустављање реструктуирања Електропривреде, чиме су дистрибутивна предузећа доведена на просјачки штап. Ове наводе потврдили су и синдикални представници ових предузећа током данашњег састанка.

„Ми смо у пет електодистрибутивних предузећа у саставу Електрипривреде доживјели реструктуирање које је резултирало смањењем броја радника. Тиме смо дошли у ситуацију да немамо одређени број извршилаца, највише техничке струке. Велики број људи је узео отпремнину, па смо остали без кадрова коју су нам потребни за обављање минимума процеса рада“, рекао је Мирослав Кременовић, предсједник синдикалне организације из Пала.

Од даљих разговора са Петровићем одустају јер сматрају да су изманипулисани, и они али и радници електродистрибутивних предузећа, рекао је Жељко Тепавчевић, предсједник синдикалне организације Рудника и Термоелектране Гацко. Јасне су данашње поруке, каже Тепавчевић, а то је јединство синдиката Електропривреде и закључак да се мора кренути у радикализацију синдикалне борбе у том смислу.

„Све земље у окружењу и у РС у свим осталим гранама постоје колектовни уговори, и ти колективни уговори гдје је потписник Влада РС се продужавају и продужени су до марта 2022. године. Само у РС радницима Електропривреде желе да се смање плате. Генерални директор по ко зна који пут манипулише јавност РС када каже да је донио Правилник којим се не умањује ниво примања запосленима. Та примања се умањују од 1 до 7% свим запосленима у Електропривреди, а на жалост НК радницима који имају најмање плате то се умањује и до 30%. У пет градова је одржао зборове радника и рекао да планирају реструктуирање дистрибуција, да поправе стање, да монтер има плату хиљаду еура. Појединим монтерима су смањене плате, а плата од хиљаду еура, то је сан, који никада нећемо да доживимо, а дистрибутивна предузећа доведена су пред колапс“, казао је Тепавчевић, додајући током изјаве за медије, да се на овај начин уништава цијели систем.

Медијима се обратио и помоћник директора РиТЕ Гацко, Срђан Миловић, који је одбацио све спекулације да ради на урушавању предузећа.

“Нисам задовољан стањем у енергетском сектору, нисам задовољан односом према РиТЕ Гацко. То кажем отворено и јавно, и то сам рекао на свим сједницама и састанцима. Нема ништа лично против Луке Петровића нити било кога другог. Сви они који оптужују мене да сам нанио штету овом предузећу, кажем да сам ја овдје седам година. Медији су писали након два мјесеца пошто сам дошао овдје да ће бити банкрот, да ћу ја бити у затвору. Као што видите предузеће ради, данас има 15 милиона кредита, преко 20 милиона потраживања од ЕРС, има 23 милиона обавеза према добављачима“, рекао је Миловић новинарима.

Ипак, сматра да очигледно постоји проблем у комуникацији.

„Сутра вече се улази у ремонт. Не можемо га почети. Обезбиједили смо кредитна средства преко Нове банке, али нисмо још увијек обезбиједили гаранцију на камате од стране Владе РС, што нам онемогућава да потпишемо уговор са Новом банком. Проблем постоји и са провођењем тендерских процедура, и са извођачима и добављачима, зато што још увијек нисмо платили обавезе из претходног ремонта. Имали смо намјеру да обезбиједимо средства унапријед, то нам већ прави проблем и нисмо сигурни када ће ремонт почети. Надамо се да ће то бити ријешено“, рекао је Миловић.

На питање новинара како Електропривреда стално тврди да има одређених потраживања од РиТЕ Гацко, Миловић је рекао да те тврдње нису тачне.

„У једном спору Електропривреда је изгубила спорна 3,5 милиона, други спор је на суду и то ће сигурно изгубити јер не постоји никаква документација и трећа потраживања односе се на одређену регулаторну таксу, што су у принципу фиктивна потраживања. Ради се о услугама које наводно ЕРС ради према РиТЕ Гацко. Таква врста услуга не постоји. Ако постоји, ја сам тражио да испоставе фактуру и записник и ми ћемо уредно све платити“, рекао је Миловић, додајући да су потраживања према ЕРС транспарентна и да се односе на испоручену електричну енергију.

Подијелите вијест